KD:n puoluehallitus: Hallitus kuormittanut sote-sektoria liian monella päällekkäisellä uudistuksella

20.8.2022 klo 12:31 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluehallitus huomauttaa kannanotossaan, että hallituksen työssä on heijastunut vieraantuminen terveydenhuollon arjen todellisuudesta. – Sote-uudistus on kesken ja lisäksi puutteellisesti resursoitu, KD-puoluehallitus muistuttaa.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus on huolissaan siitä, että hyvinvointialueet eivät ehdi valmiiksi ennen kuin ne ottavat vastuun terveydenhuollon ja sosiaali- ja pelastustoimien valtavasta kokonaisuudesta.

Marinin hallitus on päättänyt viedä maaliin massiivisen sosiaali- ja terveyden-huoltojärjestelmän uudistuksen, vaikka jätti rahoitusmallin vajaaksi ja rahoituksen riittämättömäksi sekä teki siirtymäaikataulusta liian kireän, puoluehallitus hämmästelee.

– Hallituksen työssä on heijastunut vieraantuminen terveydenhuollon arjen todellisuudesta. Sote-uudistus on kesken ja lisäksi puutteellisesti resursoitu, KD-puoluehallitus kritisoi.

Hallitus on päättänyt viedä maaliin massiivisen sosiaali- ja terveyden-huoltojärjestelmän uudistuksen, vaikka jätti rahoitusmallin vajaaksi ja rahoituksen riittämättömäksi sekä teki siirtymäaikataulusta liian kireän.

– Samanaikaisesti ei olisi pitänyt tuoda useita valmistelua kuormittavia uudistuksia, kuten hoitajamitoitusta, Kela-korvausten poistoa ja hoivapalveluiden uudistusta. Kokonaisuus on liian iso pala kerralla eikä ole ihme, että työntekijät väsyvät ja poistuvat alalta.

Puoluehallituksen mielestä on hälyttävää, että useat hallituspuolueiden johtamat hyvinvointialueet ovat jo anoneet hallitukselta hoitajamitoituksen lykkäystä, sillä tekijöitä ei yksinkertaisesti ole.

– KD esitti jo viime syksynä lisärahoitusta hoitajien palkkaamiseen ja hoitojonojen purkuun sekä hyvinvointialueiden startin lykkäämistä muutamalla kuukaudella. Pahaan työntekijäpulaan on vastattava riittävillä resursseilla ja hyvällä johtamisella.

– Lyhyen aikavälin ratkaisuna tarvitaan veroporkkanoita eläkkeeltä töihin houkuteltaville hoitajille sekä riittävä määrä tukityöntekijöitä, jotta hoitajat voivat keskittyä hoitamiseen.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus koolla eduskunnassa lauantaina 20. elokuuta, edessä oikealla puolueen 3. varapuheenjohtaja, Kemijärven kaupunginvaltuutettu Pirkka Aalto. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös