”Potilasturvallisuus vaarassa” – Sari Essayah kehottaa hallitusta huomioimaan hyvinvointialueiden aloittamiseen liittyvät riskit

22.8.2022 klo 15:04 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kehottaa hallitusta vakavasti arvioimaan, onko hyvinvointialueilla edellytyksiä aloittaa toimintaansa tammikuun alussa.

Essayahin mukaan uusien hyvinvointialueiden aloitukseen liittyy kriittisiä tekijöitä: Jopa potilasturvallisuus voi vaarantua mikäli sote-tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään tammikuun alussa.

– Nyt on viimeinen hetki tehdä päätöksiä, jos on riski, ettei kaikki tammikuussa vielä toimi. Hallituksen pitää tehdä tämä arvio, aivan samoin kuin hoitajamitoituksen kanssa, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit esitti hyvinvointialueiden startin lykkäämistä muutamalla kuukaudella jo viime syksynä vaihtoehtobudjettinsa julkaisun yhteydessä sekä merkittävää lisärahoitusta hoitajien palkkaamiseen ja hoitojonojen purkuun, jotta hoitovelkaa ei periytyisi hyvinvointialueille.

Essayah kritisoi hallitusta myös liian monesta samanaikaisesta uudistuksesta sote-sektorilla.

– Samanaikaisesti ei olisi pitänyt tuoda useita valmistelua kuormittavia uudistuksia, kuten hoitajamitoitusta, Kela-korvausten poistoa ja hoivapalveluiden uudistusta. Kaikki tämä vaikuttaa väistämättä myös henkilöstön jaksamiseen ja siten henkilöstöpulaan. Kokonaisuus on liian iso pala kerralla eikä ole ihme, että työntekijät väsyvät ja poistuvat alalta, hän arvioi.

Lisäksi kuntien panos järjestelmien siirrossa hyvinvointialueille sekä kuntien toiminta uudistuksen jälkeen on oma haasteensa, johon ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Hän viitaa kuntaväelle tehtyyn kyselyyn, jonka mukaan yli puolet valtuutetuista ja kuntajohtajista on sitä mieltä, että kuntien valmiudet viedä uudistus maaliin ovat heikot.

– Lisäksi hyvinvointialueiden rahoitusmalli on vielä pahasti puutteellinen, Essayah muistuttaa.

Ylös