”Voitto käräjäoikeudessa olisi riittänyt minulle” – Päivi Räsäseen kohdistuvia rikossyytteitä käsitellään seuraavaksi hovioikeudessa, mutta vasta vuoden kuluttua

23.8.2022 klo 10:38 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostetut rikossyytteet etenevät hovioikeuteen, sillä syyttäjät ovat valittaneet Helsingin käräjäoikeuden antamasta vapauttavasta tuomiosta.

Helsingin hovioikeus on ilmoittanut kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäselle, että tämän homoseksuaalisuutta koskeviin lausuntoihin liittyvät käsittelyt tapahtuvat vasta ensi vuoden elokuussa kolmena istuntopäivänä 22.-24.8.2023.

– Osaltani esitutkinta- ja oikeusprosessi on jatkunut jo yli kolme vuotta ja jatkuu jopa vuosiksi eteenpäin, Räsänen kertoo.

Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Omalta kannaltani voitto käräjäoikeudessa olisi ollut riittävä

Helsingin käräjäoikeus antoi maaliskuussa Räsäselle vapauttavan tuomion ja kumosi syytteet, jotka perustuivat Räsäsen vuoden 2019 Raamatun sitaatin sisältävän twitter-päivitykseen, Ylen radiohaastatteluun sekä Räsäsen vuonna 2004 julkaistuun pamflettiin.

Syyttäjien valitettua päätöksesta käsittelyt siirtyivät hovioikeuteen.

Räsänen pitää harmillisena prosessin venymistä, sillä hänen mukaansa pelkällä käsittelyllä, ilman tuomioitakin, on sananvapautta kaventava vaikutus.

Syytteet, kuulustelut ja käräjät aiheuttavat Räsäsen mielestä yleisölle pelkoa ilmaista oma vakaumuksensa.

– Rohkaisen jokaista käyttämään sanan- ja uskonnonvapautta, sillä se on paras tapa ehkäistä avointa keskustelua hiljentävää itsesensuurin mielialaa. Suhtaudun kuitenkin luottavasti tulevaan käsittelyyn ja iloitsen edelleen käräjäoikeuden ratkaisusta.

– Omalta kannaltani voitto käräjäoikeudessa olisi ollut riittävä, mutta ylempien oikeusasteiden vapauttavilla päätöksillä on laajempi merkitys, Räsänen kertoo.

Käsittelyn jatkaminen antaa hänen mukaansa kuitenkin mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta. Tämä toimisi oikeusohjeena tulevien mahdollisten vastaavien syytösten kohdalla.

– Toivon, että kukaan muu ei jatkossa joutuisi vastaavien syytösten kohteeksi.

– Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, Räsänen vahvistaa.

Ylös