Viljelijä on edelleen ruokaketjun suurin häviäjä, vaikka keskusta on istunut hallituksessa jo kaksi kautta peräkkäin, KD:n Peter Östman sivaltaa

26.8.2022 klo 12:28 Politiikka Samuli Rissanen

– Maatalouden kriisi on katastrofaalinen. Joka päivä kahdesta kolmeen maatilaa lopettaa toimintansa, ja tahdin ennakoidaan kiihtyvän. Energian, lannoitteiden ja rehun hinnat huitelevat pilvissä, KD:n kansanedustaja Peter Östman muistuttaa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Peter Östman arvostelee kovin sanoin hallituksen saamattomuutta maatalouden kriisin hoitamisessa.

– Komissiolla on strategioita, säännöksiä ja visioita, mutta maalaisjärkeä sieltä puuttuu.

Hän muistuttaa, että maataloudessa kriisi alkoi kauan ennen Ukrainan sotaa. Myös hallituksen olisi pitänyt reagoida aiemmin, mutta se ei ole kauniista puheistaan huolimatta vieläkään luonut mekanismia, joka varmistaisi, että viljelijä saa tuottamastaan maitolitrasta tai lihakilosta omansa pois.

– Keinoja kyllä on, mutta poliittinen tahto näyttää puuttuvan. Viljelijä on edelleen ruokaketjun suurin häviäjä, vaikka Keskusta on istunut hallituksessa jo kaksi hallituskautta, Östman sivaltaa.

Myös Euroopan unionin pitäisi reivata uudelleen EU:n maatalouspolitiikan suuntaa. Tilanteessa, jossa maailmanlaajuinen ruokakriisi uhkaa ruuan saatavuutta, pitää Östmanin mielestä tärkeimmäksi tavoitteeksi sekä EU:ssa että kotimaassa nostaa ruuantuotannon jatkuvuus.

– Tukijärjestelmää tulee uudistaa siten, että se edistää nimenomaan ruuantuotantoa eikä esimerkiksi tuettua hukkaviljelyä. Eläinpalkkioiden viivästyksen kaltaisiin fiaskoihin ei ole varaa.

– Komissiolla on strategioita, säännöksiä ja visioita, mutta maalaisjärkeä sieltä puuttuu. Viljelijät maksavat viulut, Östman harmittelee.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä julkaisi tällä viikolla 100 keinon huoltovarmuuspaketin ja vaatii hallitukselta pikaisia toimia alkutuottajien aseman parantamiseksi pysyvästi.

 

Ylös