Valmistautuminen sote-alueilla on niin keskeneräistä, että jopa ihmisten henki ja terveys ovat vaarassa, Päivi Räsänen varoittaa

25.8.2022 klo 21:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pelkää, että hoitajapula, meneillään olevat työtaistelut ja keskeneräiseltä näyttävien sote-alueiden aloitus johtaa vielä potilasturvallisuuden vaarantumiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa luotujen uusien hyvinvointialueiden toiminta on määrä aloittaa neljän kuukauden päästä, mutta Räsänen epäilee rahoituksen riittävyyttä ja valmistelun tasoa muutoinkin.

– Valmistautuminen on niin keskeneräistä, että jopa potilasturvallisuus, ihmisten henki ja terveys, ovat vaarassa, Räsänen sanoo.

Räsänen kommentoi asiaa KD:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen viimeisellä etapilla Forssassa tänään.

– Kela-korvauksia ei pidä romuttaa vaan pikemminkin tässä tilanteessa vahvistaa, jotta palveluruuhkaa voidaan purkaa

 

Aloitus ei välttämättä kaadu ainoastaan rahan puutteeseen, sillä esimerkiksi sote-tietojärjestelmien saumattomasta toimivuudestakaan ei ole vielä varmuutta.

Forssassa KD:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen viimeisellä etapilla puhuivat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah. (Kuva: Samuli Rissanen)

Räsänen valitteli Forssassa sitäkin, että kriittisillä hetkillä Kela-korvaukset ovat poistumassa.  Nyt niitä olisi tarvittu vauhdittamaan hoitojonojen purkamista.

– Kela-korvauksia ei pidä romuttaa vaan pikemminkin tässä tilanteessa vahvistaa, jotta palveluruuhkaa voidaan purkaa, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa jokaikisestä hoitoalan työntekijästä olisi nyt pidettävä kiinni. Tosiasia kun on, että neljännes sairaanhoitajista ja kolmannes lähihoitajista eläköityy seuraavan 10 vuoden aikana. Kuormituksen alla alan vaihtoa miettii moni.

Räsänen helpottaisi verotuksellisesti esimerkiksi jo eläköityneiden hoitajien työskentelyä ja luopuisi terveydenhuollon työntekijöiden koronarokotuspakosta. Räsäsen mukaan rokotuspakolle ei ole enää lääketieteellisiä perusteita, sillä sekä rokotetut että rokottamattomat levittävät tautia.

Kristillisdemokraatit esittivät jo vuosi sitten vaihtoehtobudjetissaan puolen miljardin lisärahoitusta hoitajien palkkaamiseen ja hoitojonojen purkuun, mutta hallitus ei ottanut sitä onkeensa.

Nyt vanhustenhoidon ensi vuonna alkamaan ajoitettua hoitajamitoitusta ollaan jopa ryhdytty resurssien puutteessa vesittämään.

Räsänen arvioi, että hoitajamitoitus edellyttäisi tuhansien uusien hoitajien löytymistä, mutta hallitukselta ei ole tullut mitään konkreettisia keinoja, joilla tähän päästäisiin.

Ylös