Saunassa varsinaissuomalaisten kanssa – KD-kansanedustajia grillattiin

31.8.2022 klo 08:42 Tapahtumat Kristiina Kunnas

Ennen kuin KD-kansanedustajat pääsivät vilvoittelemaan itseään Saaristomeressä saunotti ja löylytti eduskuntaryhmän pääsihteeri Iina Mattila heitä paneelissaan.

Tunnelma Harjattulan kartanon rantasaunalla oli juuri sellainen kuin pitkän tapaamistauon jälkeen kuuluukin: odottava ja innostunut. Olivathan kaikki KD:n kansanedustajat tervehtimässä Turun ja Varsinais-Suomen puolueaktiiveja ja kertomassa, mitä politiikan syksy tuo tullessaan.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Iina Mattila tiedusteli pähkinöiksi nimittämiinsä täsmäkysymyksiin vastauksia yleisöltä ja palkitsi sitten nopeimmin oikein vastanneet kirjapalkinnoin. Loimaalta tullut Kari Yli-Tuomola osoittautui tietäjämestariksi, sillä hänet palkittiin jopa kahdesti.

Mattila hiillosti kansanedustajia vaatimalla heiltä vastauksia hoitajapulaan – tai ainakin kertomaan, mitä hallituksen pitäisi tehdä.

– Lähes 100 000 hoitajaa on karannut terveydenhuollon alalta muihin töihin. Tästä on tullut noidankehä: hallitus antoi pitkin matkaa hyviä lakiehdotuksia, mutta ei suunnitelmaa, rahoitusta eikä resurssia niihin, muistutti Päivi Räsänen.

– Tämä uhkaa potilasturvallisuutta, Räsänen jatkoi.

Sari Essayah kritisoi hallitusta sen tekemistä mitoituksista.

– Olisi pitänyt etukäteen miettiä, mistä rahoitus saadaan. Nyt monella hyvinvointialueella lähdetään liikkeelle niin, että joudutaan vain karsimaan. Hoitajamitoitus astuu voimaan aprillipäivänä. Ei näin pitäisi maata johtaa ja viedä sotea eteenpäin, että koko toteutus lykätään seuraavalle hallitukselle, Essayah totesi.

Ei näin pitäisi maata johtaa ja viedä sotea eteenpäin, että koko toteutus lykätään seuraavalle hallitukselle. – Sari Essayah

Iina Mattila kysyi KD-kansanedustajilta, onko velalla väliä.

– Velkaa on kerätty tuleville sukupolville. Velasta voidaan selvitä vain, jos korjausliike saadaan välittömästi käyntiin, sillä veneen tappi on jo näkyvissä, Antero Laukkanen muistutti.

Sari Tanus totesi hallituksen ilmaisseen, että ”kaikkihan velkaa ottavat”.

– Tällainen puhe hallituspuolueilta on ennenkuulumatonta, Tanus huomautti.

Peter Östman muisteli, että hänen toimiessaan puoluesihteerinä 2009–2011 oli valtiolla velkaa ”vasta” 52 miljardia euroa.

– Nyt on 137 miljardia. Tällä hallituskaudella on tullut 30 miljardia lisää, Östman kritisoi.

Myös puoluesihteeri Elsi Ranta joutui Mattilan grillauksen kohteeksi. Rannan oli selostettava, miten puolue on valmistautunut eduskuntavaaleihin.

– Olemme vaaleihin hyvässä vauhdissa, Ranta vakuutti.

– Moni kaipaa nyt vakautta ja ennustettavuutta. Ollaan yhteydessä ja tuetaan toisiamme, tarvitsemme kaikki paljon tsemppiä nyt, hän jatkoi.

Eduskunnasta ensi kevään vaaleissa pois jättäytyvä Antero Laukkanen muisteli läpimenoaan 2015.

– Ensin näytti siltä, etteivät puolueen äänet riitä ja ettei Uudeltamaalta tule kansanedustajaa lainkaan.

– Sitten Espoon äänet alkoivat tulla laskuihin mukaan ja soitin äidilleni.

Laukkasen elämän alku oli ollut hennoissa kantimissa, sillä äidille oli ehdotettu aborttia hänen odottaessaan Anteroa.

– Vaalivalvojaisyönä tunteet olivat pinnassa. Sanoin äidilleni, että ajattele, nyt se rääpäle on eduskunnassa!

Laukkanen kannusti varsinaissuomalaisia.

– Te saitte täyden listan aluevaaleihin, se on huikeaa! Jokaisen ehdokkaan on laitettava kaikki peliin hyvällä asenteella, Laukkanen rohkaisi.

Östman jatkoi Laukkasen kannustuspuhetta.

– Yksikään meistä ei istuisi eduskunnassa, jos ei olisi muita keräämässä yhteiseen äänipottiin.

 

Turun Arto Kaarma oli yksi tammikuun aluevaalien ehdokkaista Varsinais-Suomessa.

Paimion Jouni Ylitalolla oli myyntipöydällään myös Päivi Räsäsen uutuuskirjaa.

Varsinais-Suomen KD:n puheenjohtaja Mimosa Helander teki kaikkensa ja jaksoi uskoa, että tammikuun aluevaaleissa saataisiin täysi lista KD-ehdokkaita. Saatiin!

Harjattulan kartanon rantasauna oli täysin kansoitettu.

Kaarinan Jaana Shelby kaappasi Päivi Räsäsen kainaloonsa. – Ollaan synnytty 1959 ja viiden lapsen äitejä, Shelby nauroi.

Sari Essayah ja Mynämäen Annukka Kaatrasalo. Essayah oli ensimmäisen kautensa 2003–2007 kansanedustajana nimenomaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus sekä eduskunta-avustaja Jukka Salmi.

 

 

 

 

 

 

Ylös