KD:n kansanedustajat tutustuivat Loimaalla luomumaitotilaan – ”Tämä on kuitenkin ammatti, jolla on jatkuvuutta”
5.9.2022 klo 12:42 Kotimaa Kristiina Kunnas
Yrittäjäveljekset ja luomutilalliset Miika Riuttaskorpi ja Pasi Riuttaskorpi esittelivät maidontuotantoa Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmälle. Edessä Sari Essayah, Sari Tanus, Peter Östman ja Päivi Räsänen. (Kuva Kristiina Kunnas)
Kristillisdemokraattien kansanedustajat sekä ryhmäkanslian työntekijät pääsivät retkelle alkutuotantoon. Veljekset Miika ja Pasi Riuttaskorpi esittelivät 1990-luvun puolivälistä luomutilana toiminutta Tiirin maitotilaa Loimaalla.
– Laitoimme lypsyrobotit, jotta fyysinen työ vähenisi. Kun meillä aiemmin oli lypsyasema, kesti aamulypsy nelisen tuntia ja iltalypsykin kolme. Se oli raskasta työtä ja otti esimerkiksi olkapäihin pahasti.
– Minkä vain pystymme, koneellistamme, veljekset Pasi ja Miika Riuttaskorpi kertovat.
Luomutilalla rikkakasvit torjutaan ilman myrkkyruiskua.
– Kultivaattori heittää rikkakasvin juuret maan pintaan, jossa aurinko ne kuivattaa. Luomussa tarvitaan koneita paljon.
– Yksi iso vaikuttava seikka paluulle kotitilan töihin oli se, että meitä on tässä kaksi. Voimme jakaa vastuuta, Pasi Riuttaskorpi kertoo.
– On tärkeää, että voimme olla lomilla vuorotellen, ja ihan huoletta, Miika Riuttaskorpi jatkaa.
Suomalaista ruuantuotantoa vaivaa nyt moninkertainen kriisi, kun energian hinta on karannut mutta tuottajahinnat eivät ole vastaavasti nousseet.
Riuttaskorven yrittäjäveljekset muistuttavat olevansa ammatissa, jolla on jatkuvuutta.
– Kaikkein viimeiseksi tuotannoista loppuu ruuantuotanto. Kuninkaatkin syövät meidän tuottamaa ruokaa. Nuori polvi on aika lailla vieraantunut tästä alasta.
Kun Tiirin maitotila aloitti Riuttaskorven veljesten vanhempien hoitamana 1970, oli peltoalaa viitisenkymmentä hehtaaria. Nyt 52-vuotiaalla tilalla on noin 450 hehtaaria, josta puolet on omaa ja puolet vuokramaata.
– En osaa sanoa, kasvatammeko edelleen tilaamme. Laajennussuunnitelma on olemassa – mutta sen pitäisi olla kannattavaa, Pasi Riuttaskorpi toteaa.
– Nyt muutokset ovat niin rajuja, että moneen kertaan on pohdittava ja laskettava, mitä kannattaa tehdä, Miika Riuttaskorpi jatkaa.
Laajennussuunnitelma on olemassa – mutta sen pitäisi olla kannattavaa. Nyt muutokset ovat niin rajuja, että moneen kertaan on pohdittava ja laskettava, mitä kannattaa tehdä. – Yrittäjäveljekset Pasi Riuttaskorpi ja Miika Riuttaskorpi
Ulkoapäin tuleva paine rassaa maidontuottajia.
– Niin kuin me olisimme ilmastontuhoajia ja eläinten kiusaajia. Me teemme täällä parhaamme ja tuotamme ruokaa. Meidän viljelykiertomme on kestävää, Pasi Riuttaskorpi muistuttaa.
– Moni unohtaa, että meillä on nurmea, joka sitoo hiiltä, Miika Riuttaskorpi toteaa.
Tiirin luomutila Loimaalla
• yrittäjäveljekset Miika Riuttaskorpi ja Pasi Riuttaskorpi
• peltoalaa 450 hehtaaria, josta noin puolet nurmea
• maitotila
• lehmiä 140, nuorta karjaa reilut 100