KD:n kansanedustajat tutustuivat Loimaalla luomumaitotilaan – ”Tämä on kuitenkin ammatti, jolla on jatkuvuutta”

5.9.2022 klo 12:42 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustajat sekä ryhmäkanslian työntekijät pääsivät retkelle alkutuotantoon. Veljekset Miika ja Pasi Riuttaskorpi esittelivät 1990-luvun puolivälistä luomutilana toiminutta Tiirin maitotilaa Loimaalla.

– Laitoimme lypsyrobotit, jotta fyysinen työ vähenisi. Kun meillä aiemmin oli lypsyasema, kesti aamulypsy nelisen tuntia ja iltalypsykin kolme. Se oli raskasta työtä ja otti esimerkiksi olkapäihin pahasti.

– Minkä vain pystymme, koneellistamme, veljekset Pasi ja Miika Riuttaskorpi kertovat.

Luomutilalla rikkakasvit torjutaan ilman myrkkyruiskua.

– Kultivaattori heittää rikkakasvin juuret maan pintaan, jossa aurinko ne kuivattaa. Luomussa tarvitaan koneita paljon.

– Yksi iso vaikuttava seikka paluulle kotitilan töihin oli se, että meitä on tässä kaksi. Voimme jakaa vastuuta, Pasi Riuttaskorpi kertoo.

– On tärkeää, että voimme olla lomilla vuorotellen, ja ihan huoletta, Miika Riuttaskorpi jatkaa.

Suomalaista ruuantuotantoa vaivaa nyt moninkertainen kriisi, kun energian hinta on karannut mutta tuottajahinnat eivät ole vastaavasti nousseet.

Riuttaskorven yrittäjäveljekset muistuttavat olevansa ammatissa, jolla on jatkuvuutta.

– Kaikkein viimeiseksi tuotannoista loppuu ruuantuotanto. Kuninkaatkin syövät meidän tuottamaa ruokaa. Nuori polvi on aika lailla vieraantunut tästä alasta.

Kun Tiirin maitotila aloitti Riuttaskorven veljesten vanhempien hoitamana 1970, oli peltoalaa viitisenkymmentä hehtaaria. Nyt 52-vuotiaalla tilalla on noin 450 hehtaaria, josta puolet on omaa ja puolet vuokramaata.

– En osaa sanoa, kasvatammeko edelleen tilaamme. Laajennussuunnitelma on olemassa – mutta sen pitäisi olla kannattavaa, Pasi Riuttaskorpi toteaa.

– Nyt muutokset ovat niin rajuja, että moneen kertaan on pohdittava ja laskettava, mitä kannattaa tehdä, Miika Riuttaskorpi jatkaa.

Laajennussuunnitelma on olemassa – mutta sen pitäisi olla kannattavaa. Nyt muutokset ovat niin rajuja, että moneen kertaan on pohdittava ja laskettava, mitä kannattaa tehdä. – Yrittäjäveljekset Pasi Riuttaskorpi ja Miika Riuttaskorpi

Ulkoapäin tuleva paine rassaa maidontuottajia.

– Niin kuin me olisimme ilmastontuhoajia ja eläinten kiusaajia. Me teemme täällä parhaamme ja tuotamme ruokaa. Meidän viljelykiertomme on kestävää, Pasi Riuttaskorpi muistuttaa.

– Moni unohtaa, että meillä on nurmea, joka sitoo hiiltä, Miika Riuttaskorpi toteaa.

Miika Riuttaskorpi, 40, on elänyt kotitilalla Loimaalla koko ikänsä, Pasi Riuttaskorpi, 55, työskenteli 25 vuotta muualla ennen paluutaan veljensä rinnalle maitotilalliseksi. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Tiirin luomutila Loimaalla

• yrittäjäveljekset Miika Riuttaskorpi ja Pasi Riuttaskorpi
• peltoalaa 450 hehtaaria, josta noin puolet nurmea
• maitotila
• lehmiä 140, nuorta karjaa reilut 100

Tiirin maitotilalla on 140 lehmää. (Kuva Jukka Salmi)

Tiirin tila on ollut Riuttaskorven perheellä nyt 52 vuotta. Luomutila siitä tuli 1990-luvulla. (Kuva Kristiina Kunnas)

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä sai tutustua ruuantuotantoon paikan päällä. – Varsinkin nuori polvi on vieraantunut tästä alasta, Riuttaskorven yrittäjäveljekset toteavat. (Kuva Kristiina Kunnas)

Vierailun Tiiriin järjesti Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Mimosa Helander (vas.). Emäntänä vieraita vastaanotti Sari Riuttaskorpi. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös