Muistotapahtuma Tahto-urheilumuseossa – Münchenin olympialaisten terrori-iskusta 50 vuotta

6.9.2022 klo 16:04 Ulkomaat Kristiina Kunnas

– Terrorismille ei koskaan saa antaa periksi. Olympia-aate alkoi rauhanliikkeenä, ja siihen iskeminen on erityisen traagista, sanoi Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Münchenin olympialaisten terrori-iskun uhrien muistotapahtumassa.

Münchenin 1972 olympialaisten terrori-iskun uhrien muistotapahtuma pidettiin maanantaina 5. syyskuuta TAHTO-urheilumuseossa Helsingin olympiastadionilla.

Tilaisuuden järjesti Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry. Muistotapahtumassa puhuivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, ministerineuvos Julia Kahrl Saksan suurlähetystöstä, KOK:n jäsen ja kansanedustaja Sari Essayah, Maccabi World Unionin edellinen presidentti Leo-Dan Bensky, toimittaja-kirjailija Rony Smolar, Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen, kansanedustaja Sari Essayah muistutti puheensa aluksi, että suuret tunteet ovat tuttuja urheilusta: yhteenkuuluvuus, voitonriemu, raastava pettymys, surukin.

– Koko maailmaa järkyttäneessä 50 vuoden takaisessa palestiinalaisterroristien kaappauksessa Münchenin olympiakylässä konkretisoitui viha järkyttävällä tavalla.

Israelin olympiajoukkueen jäsenistä menehtyi 11 panttivankitilannetta seuranneessa tulitaistelussa.

Kunnioitamme tilaisuudellamme tapahtuman uhreja ja teemme kaikkemme, että viha ei enää koskaan saisi voittaa. – Sari Essayah

– Tänään kunnioitamme tilaisuudellamme tapahtuman uhreja ja teemme kaikkemme, että viha ei enää koskaan saisi voittaa. Terrorismille ei saa koskaan antaa periksi, Sari Essayah muistutti.

Essayah totesi, että on erityisen traagista, kun olympialaiset päätyvät terrorismin ja vihan näyttämöksi.

– Onhan koko olympialiikkeen kantava ajatus toimia rauhanliikkeenä, joka yhdistää kansakuntia. Silloin 50 vuotta sitten aivan kuten tänäkin vuonna 2022 kyseessä on brutaali kansainvälisen yhteisön sopiman olympiarauhan rikkominen.

– Valtioista riippumattomana kansalaisjärjestötoimintaan pohjautuvana toimijana Kansainvälinen olympiakomitea on jo vuodesta 1894 asti sitoutunut rakentamaan parempaa maailmaa urheilun avulla, ja ytimessä on juurikin toiminta rauhanliikkeenä.  Olympialaisissa ei ole kyse vain urheilusuorituksista vaan olympia-aatteessa yhdistyvät urheilu, kulttuuri ja kasvatus. Olympialiikkeen tavoitteena on kehittää elämäntapaa, jossa ilo löytyy hyvästä yrittämisestä, kasvatukselliset arvot erinomaisesta esimerkistä ja jossa kunnioitetaan maailmanlaajuisia eettisiä periaatteita.

Münchenin olympialaisia päätettiin syyskuussa 1972 jatkaa jo reilun vuorokauden tauon jälkeen.

– Iskusta jäi jälki, mutta samalla urheilumaailma yhdisti voimansa terrorismin vastaisessa työssä. Se alkoi heti seuraavana päivänä KOK:n päätöksellä, että kisoja jatketaan.

– Toisenlainen päätös olisi merkinnyt antautumista terrorismin edessä, kisojen lopettamista ja kaiken huomion kääntymistä terroristien agendalle, mikä iskun tekijöiden tavoitteena oli ollut.

– Sen sijaan aivan liian kauan on kestänyt uhrien omaisten menetysten huomioiminen, joka toteutuu vasta nyt 50 vuotta myöhemmin.

Essayah muistutti puheessaan, että Kansainvälinen olympiakomitea on vuosien varrella järjestänyt erilaisia muistotilaisuuksia.

– Nykyiselle puheenjohtajalle, saksalaiselle Thomas Bachille uhrien muiston kunnioitus ja Münchenin tragedian muistaminen on ollut sydämen asia.

Münchenin olympialaisten 50-vuotispäivän muistoksi Olympiakanava eli Olympic Channel on tuottanut Emmy-palkitun voittajan Jonathan Hockin ohjaaman neliosaisen sarjan, joka käy läpi ensimmäisen kerran tapahtumat ne kokeneiden olympiaurheilijoiden kanssa.

Mukana on menestyneitä urheilijoita Münchenistä: esimerkiksi Yhdysvaltain huippu-uimari Mark Spitz, Ison-Britannian viisiottelija Mary Peters, Saksan pituushyppääjä, viisiottelija ja pikajuoksija Heide Rosendahl ja Suomen Münchenin-juoksijasankari, kaksinkertainen kultamitalisti Lasse Virén.

– Jaksot tuovat koskettavalla tavalla esiin erilaisia tarinoita vuoden 1972 Münchenistä. Sarja kertoo paitsi Münchenin poikkeuksellisista saavutuksista ja tragedioista, niin myös ihmismielen kyvystä muistaa maailmaa sekä ihmiselämää muovaavia hetkiä.

– Täälläkin meillä on mukana teitä, jotka olitte paikalla, ja jokaiselle teille on jäänyt oma lähtemätön muistijälki, Essayah totesi.

Hän päätti puheensa koskettavaan vetoomukseen.

– Urheilu on yhdistänyt ja yhdistää ihmisiä, kansoja ja kansakuntia. Urheilu on kuin verkko, joka parhaimmillaan eheyttää myös kansakuntia ja luo yhteenkuuluvuutta sekä empatiaa ihmisten välille. Urheilun kautta solmitaan läpi elämän kantavia ystävyyssuhteita yli kansakuntarajojen.

– Urheilusuorituksen äärellä olemme kaikki tasavertaisia riippumatta taustasta, syntyperästä tai vakaumuksesta.Urheilun kautta voidaan nostaa esille maailman epäkohtia, mutta myös edistää ratkaisujen löytymistä ja käyttää urheiluliikkeen voimaa päättäjiin vetoamisessa. Urheilulla voi olla monessa asiassa liikkeelle panevan voiman vaikutus.

– Meidän viestimme tänään on, ettei viha saa koskaan voittaa, sillä urheilulla on voima muuttaa maailmaa.

Sari Essayah puhumassa muistotapahtumassa maanantaina 5. syyskuuta. (Kuva Peter Östman)

 

 

Ylös