”Ruoka on nyt kallista, gluteeniton vielä kalliimpaa” – Sari Tanus vaatii keliakiakorvausta takaisin

7.9.2022 klo 19:52 Politiikka Samuli Rissanen

Keliakialiiton puheenjohtaja, erikoislääkäri Sari Tanus vaatii keliakiakorvausta takaisin. Tällä viikolla (5.-11.9) vietettävällä keliakiaviikolla muistutetaan, että 70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus muistuttaa, että keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus menetettiin joitakin vuosia sitten, mutta kristillisdemokraattien ohjelmassa sen palauttaminen on ollut jatkuvasti esillä.

Ruoka on kallistunut reilusti, mutta gluteenittomat tuotteet ovat vielä paljon kalliimpia

Ruoka on kallistunut reilusti, mutta gluteenittomat tuotteet ovat vielä paljon kalliimpia. Keliakia on toistaiseksi vain ja ainoastaan yksi hoito: gluteeniton ruokavalio.

70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa. Myös Olympiauimari Matti Mattsson sairasti vuosia tietämättään keliakiaa. Hänellä oli turvotusta ja närästystä. Ruoka ei sulanut eivätkä treenit sujuneet odotetulla tavalla. Lopulta hän sai keliakiadiagnoosin ja opetteli uuden, gluteenittoman ruokavalion.

Tanus muistuttaa, että arvokisoissa menestystä hankkineella Mattssonilla oli toteamattoman ja siksi hoitamattoman keliakian vuoksi useamman vuoden tauko menestyksessä. Kun keliakia todettiin ja saatiin kuntoon, niin myös uintimenestystä alkoi tulla.

Keliakia voi lääkäri-kansanedustajan mukaan oireilla monella tavalla. Esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen taustalla voi olla keliakia.

Yleisimpiä keliakian oireita ovat vatsakipu, ilmavaivat, ripuli, suolentoiminnan vaihtelu, turvotus tai ummetus. Keliakia voidaan löytää myös, kun tutkitaan matalan hemoglobiinin tai raudanpuutteen syytä.

– Myös osteoporoosi, kohonneet maksa-arvot, lapsettomuus, toistuvat keskenmenot, nivelkivut tai aftat suussa voivat olla merkki diagnosoimattomasta keliakiasta, Tanus muistuttaa.

Keliakian oireena voi olla myös väsymys tai laihtuminen ilman erityistä syytä. Ihokeliakia puolestaan aiheuttaa kutisevaa ja rakkulaista ihottumaa.

– Jos sinulla on toistuvasti joku näistä oireista, mutta et tiedä sairastavasi keliakiaa, kannattaa hakeutua terveydenhuollon tutkimuksiin. Hoitamaton keliakia altistaa monille lisäsairauksille. Ne ovat yksilölle raskaita ja yhteiskunnalle kalliita, Tanus korostaa.

Keliakia voidaan nykyisin todeta jopa pelkällä verikokeella, jos keliakian vasta-aineet ovat riittävästi koholla.

Ylös