”Pakottamalla hoitajia ei saada pysymään alalla” – Sari Tanuksen mielestä hallitus on kykenemätön ratkaisemaan kriisiä

14.9.2022 klo 19:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi, että hallitus on kykenemätön ratkaisemaan terveydenhoidon kriisiä. Pakkolaki pahentaa tilannetta entisestään.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvostelee kovin sanoin hallituksen toimintaa terveydenhoidon kriisissä. Erikoislääkäri Tanuksen mukaan hallitus on säännönmukaisesti vetäytynyt vastuusta ja sysännyt hoitajapulan ongelmat työmarkkinajärjestöjen harteille.

– On selvää, että palkkaneuvottelut käydään sopijaosapuolten kesken, mutta hallituksella on kokonaisvastuu terveydenhuollon toimivuudesta.

Tanus pitää hallituksen ”pakkolakia” käsittämättömänä, varsinkin kun lähes kaikki toimenpiteet tilanteen todelliseksi ratkaisuksi puuttuvat.

Hän muistuttaa, etteivät terveydenhoidon ongelmat ole syntyneet hetkessä, vaan hallituksella olisi ollut riittävästi aikaa löytää toimivia ratkaisuja yhä pahenevaan hoitajapulaan. Juuri mitään ei kuitenkaan ole tehty. Hoitohenkilöstö on joutunut kerta toisensa jälkeen pettymään toiveissaan.

Potilasturvallisuus vaarantuu sairaaloissa joka päivä pitkään jatkuneen hoitajapulan vuoksi

– Monet hoitajat ovat tehneet työtä äärirajoillaan ja venyneet sen yli. Lisänä ovat olleet koronakriisin paineet. Juhlapuheissa hoitajia on kiitelty vuolaasti, mutta rahalliset korvaukset ovat jääneet uupumaan.

– Nyt kun hoitajajärjestöt uhkaavat lakkotoimilla, syyllistetään hoitajia potilasturvallisuuden vaarantumisella. Potilasturvallisuus vaarantuu sairaaloissa joka päivä pitkään jatkuneen hoitajapulan vuoksi, Tanus sanoo.

Kyse ei ole pelkästään hoitajien palkoista, vaan henkilöstövajeen ja huonojen työolosuhteiden vuoksi potilaiden turvallisuus vaarantuu joka ikinen päivä. Yhä useampi hoitaja luopuu hoitotyöstä uupumuksen vuoksi.

Esimerkiksi tänä vuonna jo yli 500 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää on itse hakenut Valviralta ammattioikeuksiensa poistoa. Tanus pelkää, mitä tapahtuu, jos potilasturvallisuuslaki otetaan käyttöön.

– Tilanne kriisiytyisi entisestään ja pahimmassa tapauksessa terveydenhoidosta poistuu satoja hoitajia, hän arvioi.

Tanus ei ymmärrä hallituksen intoa ja kiirettä potilasturvallisuuslain suhteen. Käräjäoikeuksillahan on jo nyt mahdollisuus puuttua lakkotilanteeseen tarvittaessa, joten ”pakkolakia” ei tarvita.
Hän vaatii vastuuministereitä pohtimaan toimivia ratkaisuja hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaamiseksi.

– Hoitajien palkkatasoa tulee korottaa sellaiseksi, että se lisää alan veto- ja pitovoimaa. Riittävä henkilöstö edesauttaa myös siinä, että hoitajat jaksavat työssään ja myös pysyvät työssään.

Tanus itse on esittänyt verohelpotuksia eläkkeellä oleville hoitajille, jotta avuksi saataisiin kokenutta, ammattitaitoista henkilökuntaa, joka voisi tarttua työhön hyvinkin nopeasti.

Ylös