”Miksi meidän pitää maksaa keskieurooppalaisten virheistä?” – Peter Östmanin mukaan suomalaisilla on oikeus tietää, mikä energiapolitiikassa ja omistajaohjauksessa on pielessä
20.9.2022 klo 12:16 Politiikka Samuli Rissanen
Tänään jätetyssä energiapolitiikkaa käsittelevässä välikysymyksessä oppositiopuolueet, PS, KD ja Liike Nyt esittelivät lukuisia kansalaisten arkeen, EU-tason energiapolitiikkaan ja omistajaohjaukseen liittyviä ongelmia.
– Kansalaisilla on oikeus saada tietää, mikä Suomen energia- ja omistajaohjauspolitiikassa on pielessä, Peter Östman perustelee osallistumista välikysymykseen.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kertoo, että KD on mukana välikysymyksessä energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.
Tänään jätetyssä energiapolitiikkaa käsittelevässä välikysymyksessä oppositiopuolueet, PS, KD ja Liike Nyt esittelivät lukuisia kansalaisten arkeen, EU-tason energiapolitiikkaan ja omistajaohjaukseen liittyviä ongelmia.
– Sähkön hinta on järjetön ja lisäbudjetissa puhutaan kymmenestä miljardista
Östmanin mielestä kansalaisilla on oikeus saada tietää, mikä Suomen energia- ja omistajaohjauspolitiikassa on mennyt pieleen ja missä voisimme ottaa opiksi.
– Sähkön hinta on järjetön ja lisäbudjetissa puhutaan kymmenestä miljardista, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman sanoo.
Politiikassa ollaankin palattu perusasioiden pariin: riittääkö lämpöä ja sähköä ja onko varaa käydä töissä.
Perussuomalaisten kokoamassa välikysymyksessä kiinnitetään huomiota myös valtion omistajaohjauksessa tehtyihin virheisiin. Euroopan energiapolitiikan riskiratkaisut, joista pitkään varoiteltiin, kuten Keski-Euroopan maiden riippuvuus venäläisestä energiasta ja ydinvoiman alasajo, ovat lauenneet käsiin.
– Itämeren pohjassa kolisevat Nordstream -kaasuputket ovat tämän muistomerkki. Suomi ja monet päättäjämme lähtivät mukaan lobbaamaan kaasuputkien puolesta ja siunaamaan Uniperin hankinnan, varoituksista huolimatta.
– Miksi omistajaohjaus ja valtionyhtiöihin liittyvä päätöksenteko ovat epäonnistuneet? Ja miksi meidän pitää maksaa paitsi omista, myös keskieurooppalaisten virheistä, Östman kysyy.
Suomen pitää hänen mukaansa tehdä omat energiapoliittiset ratkaisunsa.
– Meillä on omat kovat kokemuksemme siitä, että tosipaikan tullen jokainen maa on energiantuotannossa omillaan. Tässä valossa hallituksen päätös jouduttaa turpeen alasajoa oli vakava virhe, Östman muistuttaa.