Hoitajien palkkataso on työn vaativuuteen nähden ruokottoman alhainen eikä riitä pitämään alalla, Sari Tanus arvioi

24.9.2022 klo 10:43 Politiikka Samuli Rissanen

Hoitajien lakko-oikeuteen puuttuva potilasturvallisuuslaki hyväksyttiin viime maanantaina selvin luvuin eduskunnassa, mutta kristillisdemokraatit äänestivät sitä vastaan.

Sari Tanus kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa ratkaisun taustoista.

Pirkanmaan kansanedustaja Sari Tanus, joka on koulutukseltaan ja ammatiltaan erikoislääkäri sanoo KD-Kompassi-haastattelussa, että hoitajien hätähuutoon herättiin aivan liian myöhään.

– Väittäisin, että monilla ei ole käytännön katastrofaalisesta tilanteesta oikeanlaista mielikuvaa, Tanus arvioi.

Hoitajien työtaistelua onkin jatkunut jo 8 kuukautta ja tilanne vaikuttaa jumittuneelta.

Tanus muistuttaa, että Suomessa hoitajat tekevät erittäin tärkeää ja vaativaa työtä. Tänä päivänä potilaat ja heidän hoitonsa ja tutkimuksensa ovat paljon monimutkaisempia kuin aiemmin.

– Hoitajien palkkataso on työhön nähden ruokottoman alhainen, Tanus toteaa.

Joillakin toisilla sektoreilla parempaa palkkaa perustellaan sillä, että työntekijä tai palkansaaja on  vastuussa suuresta liikevaihdosta tai suurista euromääräistä tai teknologiateollisuudessa työntekijänä tai tarkkailee merkittävää teollisuuskoneen prosessia.

– Mikä on ihmiselämän ja ja terveyden hinta? Kuitenkin terveys ja hyvinvointi ja monessa tapauksessa ihmiselämä on hoitajien käsissä. Jokaiselle pitäisi olla ilmiselvää, että hoitajat tarvitsevat reilun palkkatason korotuksen, Tanus sanoo.

Palkkaan tarvitaan hänen mielestään selkä korotus.

– On ymmärrettävää, että nuoret ja keski ikäiset ja vanhemmat lähtee alalta helpompiin töihin, joissa saa huomattavasti paremman palkan.

– Minusta on hämmästyttävää, että ihmiset eivät ole pysähtyneet ajattelemaan, minkä vuoksi hoitajat esittävät tätä äärimmäistä keinoa

Eduskunta päätti lopulta selvin luvuin hyväksyä potilasturvallisuuslain, joka oli kiistelty hanke. Moni koki ratkaisun ja toisaalta sitä vastaan äänestämisen hankalaksi.

Monet kritisoivat sitä, että lakko uhkaksi nostettiin tehohoitoyksiköiden sulkeminen. Tanuksen mukaan ennenkuulumatonta on sekin, että lakon aikana yksiköissä on suojelutyön vuoksi käytännössä ollut enemmän hoitajia työssä kuin normiaikana.

– Minusta on hämmästyttävää, että ihmiset eivät ole pysähtyneet ajattelemaan, minkä vuoksi hoitajat esittävät tätä äärimmäistä keinoa. Se on hätähuuto ja siihen pitää reagoida, mutta ei  hoitajien pakkolailla, Tanus sanoo.

Tanus vetoaisi ensimmäisenä neuvotteluosapuoliin, että sopimus ja sopu saataisiin aikaiseksi pikimmiten.

– Valitettavasti potilasturvallisuuslaki ja sen signaali kentälle on ollut toisenlainen. Vetoaisinkin  potilaiden ja ja hoitajienkin puolesta, että hoitajat eivät lähtisi tältä alalta pois ja toisaalta vetoan että he eivät laittaisi anomuksia ammattinimikkeiden poistamisesta.

– Ilman hoitajia emme tule pärjäämään ja ja lupaan kyllä, että omalta osaltamme pyrimme tekemään työtä niin, että alan arvostus ja kunnioitus tulisivat paljon paremmiksi, mukaan lukien parempi palkka ja työolosuhteet.

Kuuntele Tanuksen koko haastattelu KD-kompassi-ohjelmassa lauantaina 24.9. klo 12.50 alkaen Radio Deillä.

Ylös