Michelle Kivimäki Wilders: Lautamiesten tulevaisuus huolestuttaa

3.10.2022 klo 10:10 Kolumnit KD Lehti

Maallikkotuomarina eli lautamiehenä toimiminen on erittäin vastuullista työtä, kirjoittaa KD Nuorten hallituksen jäsen ja lautamies Michelle Kivimäki Wilders.

Olen saanut kunnian toimia Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa lautamiehenä jo lähes vuoden ajan. Lautamiehenä toimivalla ei ole oikeustieteellistä koulutusta. Lautamiehiä käytetään tuomareina useimmiten oikeuskäsittelyissä, jotka ovat asteeltaan törkeitä ja joista voi saada vankeusrangaistuksen. Lautamies on tasavertainen tuomari käsittelyn puheenjohtajan eli ammattituomarin kanssa. Päätös sopivasta rangaistuksesta tai syytteiden hylkäämisestä tehdään yhdessä.

Osa ammattituomareista on kuitenkin jo kauan toivonut lautamiestoiminnan lakkauttamista. Yhteiskunnallinen paine vähentää lautamiesten määrää nykyisestä on muutenkin kova. Vuonna 2008 hallitus päätti rajata lautamiesten käytön pääsääntöisesti vain rikoskäsittelyihin, joista enimmäisrangaistus on yli kaksi vuotta vankeutta.

Osa ammattituomareista on kuitenkin jo kauan toivonut lautamiestoiminnan lakkauttamista. Yhteiskunnallinen paine vähentää lautamiesten määrää nykyisestä on muutenkin kova.

Viime vuonna lautamiehiä on vähennetty entisestään säästämisen varjolla esimerkiksi valitsemalla vähemmän uusia lautamiehiä. Tämä kehityssuunta on huolestuttava monestakin syystä. Lautamiehiä on jo satoja vuosia pidetty kansan oikeustajun tulkitsijoina. He lukevat istunnon alussa syytteen, kuuntelevat vastaajaa ja asianomistajaa sekä lopuksi tekevät harkitun päätöksen seuraamuksista. Kaiken edellä mainitun he tekevät ilman mitään ennakkotietoja tai -oletuksia rikoksesta tai siihen liittyvistä henkilöistä.

Lautamies käyttää pelkästään omaa järkeään, oikeudentuntoaan sekä intuitiota päätöksenteossa. Nämä tuovat hyvää vastapainoa ammattituomarin työkokemukselle ja lakitietoudelle. Lautamiesjärjestelmästä luopuminen olisi lyhytkatseista rikoksen asianomistajan ja vastaajankin kannalta epäedullista. He hyötyvät siitä, että lautamies on tavallinen kansalainen.

Yhteistyö ammatti- ja maallikkotuomarin välillä takaa oikeudenmukaisen lopputuloksen rikosasiaan kuin rikosasiaan. Sitähän me kaikki haluamme: oikeudenmukaisuutta.

Kirjoittaja Michelle Kivimäki Wilders on KD Nuorten hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamies

Michelle Kivimäki Wilders

Ylös