Sari Essayah’n kolumni: Hallitus kuittasi kaiken velalla

30.9.2022 klo 17:52 Kolumnit Sari Essayah

Eduskunta on aloittanut vaalikauden viimeisen budjetin käsittelyn. Sitä edelsi Marinin hallituksen elokuussa pitämä ennätyslyhyt budjettiriihi. Koiranleuat väittivät, ettei hallituksella ollut keskenään mitään puitavaa, kun yhdestäkään menokohteesta ei tarvinnut neuvotella: kaikki kuitattiin velalla.

Poikkeuksellinen tulevan vaalivuoden budjetti on monessakin mielessä. Sote-toimen siirtyminen kunnilta valtion budjetin kautta hyvinvointialueille paisutti koon ennätyssuureksi yli 80 miljardiin euroon. Yli kahdeksan miljardia euroa suurempia alijäämiäkään ei ole monesti nähty.

Pelkkiin korkoihin menee ensi vuonna miljardi aiempaa enemmän rahaa.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että koko vaalikauden massiiviseksi kasvaneen valtion velan hoitomenojen maksun aika on alkanut toden teolla korkotason noustessa. Pelkkiin korkoihin menee ensi vuonna miljardi aiempaa enemmän rahaa. Velan hoitomenoihin hupenee siis yhteensä koko lailla sama summa kuin aloittavat hyvinvointialueet tarvitsisivat alirahoituksensa kattamiseksi. Velka on tosiaan veli otettaessa, vaan velipuoli maksettaessa.

Budjetin hurjia lukuja siloteltiin ostovoima- ja sähköpaketeiksi nimetyillä toimenpiteillä kansalaisten hätään kohtuuttomien sähkölaskujen ja laukkaavan inflaation keskellä. Totta kai nämä kädenojennukset asumis- ja elantomenoja tasoittamaan ovat tarpeen.

Sen sijaan eniten hämmästystä aiheuttaa se, ettei miljardeja jaeltaessa mitään riittänytkään pk-yritysten ja maatilojen sähkökriisiin. Tilat ja yritykset ovat ajautumassa maksuvalmiusongelmiin, koska niiden on vaikea siirtää kovaa kustannusten nousua hintoihin. Jos maataloutta ei tässä tilanteessa tueta, meillä on energiakriisin lisäksi käsillä vielä ruokakriisikin.

Jos maataloutta ei tässä tilanteessa tueta, meillä on energiakriisin lisäksi käsillä vielä ruokakriisikin.

Sisällöstä riippumatta budjettia käsitellään eduskunnassa koko syksy satoja asiantuntijoita valiokunnissa kuullen ennen joulunalusviikkojen lopullisia äänestyksiä. Perusteellinen läpikäynti puoltaa nytkin paikkansa, jotta kaikille käy selväksi julkisen talouden haastava tilanne ja istuvan hallituksen kyvyttömyys hoitaa sitä. Sanalla sanoen: tarvitsemme Suomeen suunnanmuutoksen, ja sitä KD ajaa!

Ylös