”Saksan päätös luopua ydinvoimasta oli valtava virhe” – Peter Östman muistuttaa, että visio politiikassa voi olla oikea mutta strategia väärä

3.10.2022 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kritisoi TV7:n Europa Stands-ohjelmassa eurooppalaisten poliittisten johtajien tekemiä päätöksiä energiapolitiikan saralla. Kaasuriippuvainen Eurooppa on ajautunut nykyisessä energiakriisissä vaikeaan rakoon.

– Visio on ollut hyvä, mutta strategia väärä, Östman arvioi.

Kahden viime vuosikymmenten aikana on hänen mukaansa tehty paljon virheitä energia- ja ilmastopolitiikassa.

Sekä Ruotsi että Saksa tekivät virheen päättäessään luopua ydinvoimasta.

– Meidän pitää vähentää pitkällä aikavälillä hiilidioksidipäästöjä, mutta lyhyellä aikavälillä on otettava huomioon tosiasiallinen tilanne, jossa elämme, Östman sanoi.

Hän uskoo, että jos nykyinen kehitys olisi osattu ennakoida, päätöksen olisivat olleet toisenlaisia kuin ne nyt ovat.

Östman kertoi ohjelmassa Suomen tuoreesta päätöksestä rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen. Maahantulorajoitukset astuivat voimaan viime perjantaina, 30. syyskuuta.

– Vastaisuudessa vain ihmiset, joilla on sukulaisia tai asunto Suomessa tai humanitaarisista syistä tulevat, voivat päästä rajan yli.

Peter Östman kuvasi ohjelmassa myös Suomen ja Ruotsin erilaista poliittista kenttää ja tapaa muodostaa hallituksia. Ruotsissa on vuosikymmenten ajan ollut vallalla poliittisten puolueiden jako oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin. Suomalaisessa järjestelmässä on Ruotsista poiketen muodostettu koalitiohallituksia ja tehty hallitusyhteistyötä yli talouspoliittisen blokkiajattelun.

Ruotsissa käytiin vaalit syyskuussa ja Östman pitää todennäköisenä, että maltillinen kokoomus ottaa hallitusvastuun yhdessä kristillisdemokraattien kanssa.

Suomen ensi huhtikuun vastaavia vaalien tulosta ei voi kuitenkaan ennakoida Ruotsin vaalituloksen perusteella.

– Kaikki on auki. Emme voi vielä sanoa, mikä puolue voittaa vaalit Suomessa, Östman sanoo.

Katso koko TV7:n ohjelma tästä.

Ylös