Kristiina Kunnas pääkirjoituksessaan: Aiemmin viehätti sosialismi, nyt oikeistopopulismi

3.10.2022 klo 15:39 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Jakolinjat syvenevät Euroopassa. Samalla kun äärioikeisto menestyy, yrittää eurokommunismi edelleen nostaa päätään. Se kasvatti suosiotaan 1970-luvulta lähtien, eivätkä sen edustajat läntisen ja eteläisen Euroopan maissa enää tavoitelleet vallankumousta.

Portugalin parlamentti keskusteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisestä syyskuussa. Kuultiin kovaa tekstiä. Kommunistipuolueen kansanedustaja ei moittinut Suomea tai Ruotsia eikä vastustanut niiden hakemusta, mutta Naton – jonka perustajamaa Portugali on – hän nimitti fasistiseksi järjestöksi käyttäen myös natsi-sanaa. Oikeisto kimpaantui, istuntosali alkoi hälistä ja huudella, ja moni parlamentaarikko hakkasi pöytää kädellään.

Mutta onko kommunismin – tai sosialismin – joutsenlaulu jo kuultu? Nyt menestyy oikeistopopulismi. Ruotsin valtiopäivävaalien suurin voittaja oli Jimmie Åkessonin johtama Ruotsidemokraatit. Maltillinen kokoomus hyväksyi vaalien alla sen eräänlaiseksi yhteistyökumppanikseen.

Huolelta ei voi välttyä. Ruotsidemokraattien piiriin on pesiytynyt uusnatseja ja äärinationalisteja.

Huolelta ei voi välttyä. Ruotsidemokraattien piiriin on pesiytynyt uusnatseja ja äärinationalisteja. Italian vaaleissa kuun lopulla fasismitaustainen Italian veljet eli Fratelli d’Italia -puolue sai suuren voiton ja noin 25 prosentin kannatuksen. Samalla toinen äärioikeistopuolue Lega on vaalien suurin häviäjä. Fratellin puheenjohtaja Giorgia Meloni pehmentää särmiä puheistaan, ja saa itsensä kuulostamaan helpolta yhteistyökumppanilta. Mutta Euroopassa kasvaa huoli: miten käy Italian talouden? Ja miten EU:n, mikäli Italian talous luhistuu.

Kun maailma musertuu ympärillä ja ahdistus kasvaa, ihminen tukeutuu sellaiseen yhteisöön, jolla on voimakas viesti.

Kun maailma musertuu ympärillä ja ahdistus kasvaa, ihminen tukeutuu sellaiseen yhteisöön, jolla on voimakas viesti. Pahoinvointi, työttömyys ja köyhyys leimataan jonkin sellaisen syyksi, jota voidaan alkaa vastustaa – vaikka nyt maahanmuuton, maahanmuuttajien ja EU:n.

Media kernaasti taivastelee, paheksuu tai tuomitsee ääriliikkeiden ulostulot. Kisassa palsta- ja mediatilasta jäävät hyvää, perusteltua ja kestävää politiikkaa tekevät, kuten Suomen Kristillisdemokraatit, nuolemaan näppejään. Vaikka on pätevyyttä ja yhteistyökykyä, ei välttämättä juuri pääse mediaan.

Kristillisdemokraatit hakee nyt suunnanmuutosta Suomeen. Hallitus on lisännyt velanottoa kestämättömästi. On vastuutonta jättää velkataakka tulevien sukupolvien maksettavaksi. Marinin hallitus on kuin konkurssiin ajautuva matkanjärjestäjä Detur: se vie suomalaiset matkalle, mutta kotiinpaluuta se ei järjestä.

Kristiina Kunnas (Kuva: Jani Laukkanen)

Ylös