Sari Tanus teki toimenpidealoitteen, joka kannustaisi jo eläköityneiden työntekoa

7.10.2022 klo 13:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on jättänyt toimenpidealoitteen, joka tähtää eläkeläisten työnteon kannattavuuden parantamiseen ja eläkkeellä olevien työnteon verotuksen keventämiseen.

Tanus haluaa toimenpidealoitteellaan helpottaa erityisesti eläköityneiden hoitajien työskentelyä. Hän muistuttaa, että viime vuoden loppupuolella lähihoitajien avoimia työpaikkoja on ollut työnvälityksessä keskimäärin 8 000 kuukaudessa. Sairaanhoitajien paikkoja ilmoitettiin noin 4 600 kuukaudessa. Laskua ei ole näkyvissä.

Tanuksen mielestä nykyisessä työvoimapoliittisessa tilanteessa tulisi pikaisesti ryhtyä selvittämään ja valmistelemaan esitystä niistä toimista, joilla eläkeläisten työnteon kannustimia lisätään.

Eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet, eikä eläkkeellä tehtyä työtä tulisi nykyisenlaisesti verottaa.

Hänen mukaansa on huomioitava, että eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet, eikä eläkkeellä tehtyä työtä tulisi nykyisenlaisesti verottaa. Eläkkeen ei tulisi vaikuttaa eläkkeellä tehdyn työn verotuksen määrään tai tehtäviin vähennyksiin. Lisäksi koska eläkeläisillä ei ole työikäisten tavoin enää ”velvollisuutta” työntekoon, olisi kohtuullista, että kevennetyn verotuksen kautta työnteosta voisi ansaita jossain määrin jopa normaalia enemmän.

– Yksi vaihtoehto on esittämäni ns. kahden verokirjan malli, jossa eläketulojen ja muiden ansiotulojen verotus erotetaan toisistaan osittain. Tässä mallissa eläkkeen lisäksi ansaittu työtulo ei vaikuttaisi eläkkeen verotukseen ja työtuloa verotettaisiin ilman eläketulojen vaikutusta verotukseen, Tanus kertoo.

Toinen vaihtoehto on tehdä kunnallisverotuksen ja valtionverotuksen eläketulovähennyksiin muutos, jossa palkkatulot eivät enää pienennä kyseisiä vähennyksiä.

– Molemmat reformit parantavat selvästi eläkeläisen työnteon kannustimia. Näiden toimien lisäksi on myös muita toimia, joilla kannattavuutta voidaan lisätä ja joita tulisi pikaisesti selvittää.

Ylös