Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kiirehtii kustannusindeksin käyttöönottoa ruokamarkkinoilla

12.10.2022 klo 10:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman pitää hyvänä elintarvikemarkkinavaltuutetun ehdotusta, että elintarvikeketjun toimijat ryhtyvät yhdessä rakentamaan elintarvikeketjuun kustannusindeksejä.

Östman on rummuttanut asiaa maaliskuusta asti, ja se on kuulunut Kristillisdemokraattien keskeisiin linjauksiin maatalouden pelastamiseksi.

Kauppa on tahkonnut tulosta samalla kun kasvavat rehujen, energian ja lannoitteiden hurja hintojennousu on jäänyt viljelijöiden kontolle. Kustannusindeksistä on hyviä kokemuksia esimerkiksi kuljetusalalta, ja mallia pitää ehdottomasti kehittää myös ruokamarkkinoille.

– Se toisi pitkän tähtäimen ennustettavuutta alkutuottajille ja pienille toimijoille, joilla ei ole neuvotteluvaltaa kaupan suuntaan, Östman sanoo.

Tuottajien kannalta oikeudenmukainen korvaus tehdystä työstä on paljon parempi kuin poliittiset pelastuspaketit

Hänen mukaansa elintarvikeketju on pahasti rikki, jos tuottajat joutuvat maksamaan äkillisesti nousevat kustannukset omasta selkänahastaan. Esimerkiksi ulkomailta tulevan lohen ja kahvin hinnat pomppasivat nopeasti kustannuskriisin myötä, mutta suomalaisten tuottajien kukkarolle kustannusnousua ei ole onnistuttu kompensoimaan.

Tuottajien kannalta oikeudenmukainen korvaus tehdystä työstä on paljon parempi kuin poliittiset pelastuspaketit, joskin niitäkin tässä tilanteessa kyllä tarvittaisiin. Kustannusindeksi on yksi toimi, jolla elintarvikeketjun taakanjakoa voidaan tasata.

Östman toivoo, että kustannusindeksien rakentamiselle saadaan elintarvikemarkkinavaltuutetun ulostulon myötä myös laajempaa poliittista tukea. Hän epäilee, saako kehotus elintarvikeketjun toimijat liikkeelle. Östman patistaakin hallitusta toimiin.

– Toivon, että yllätyn iloisesti, ja kauppa ja teollisuus lähtevät työhön mukaan. Kuitenkin vastuu on viime kädessä hallituksella, ja heiltä ensisijaisesti odotan ripeitä toimia.

Hallituspuolueet ovat tähän asti suhtautuneet ajatukseen indeksistä nihkeästi. Tilanne on kuitenkin sellainen, että ilman tämän kaltaisia uusia työkaluja maatilojen konkurssit jatkuvat.

– Maatalouden pelastamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, kun vielä voidaan. Mitä enemmän toimissa hidastellaan, sitä enemmän kriisi pitkittyy, sitä useampi tila kaatuu ja sitä kovemman kolauksen suomalainen maatalous saa.

Ylös