Kristerssonin hallitukseen kuusi KD-ministeriä – Ebba Buschista energia- ja elinkeinoministeri sekä varapääministeri

18.10.2022 klo 15:28 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ruotsin uuden porvarivähemmistöhallituksen pääministeri Ulf Kristersson saa varapääministerikseen Kristillisdemokraattien Ebba Buschin. Yhteensä hallituksessa on 24 ministeriä, joista Moderaateilla 13, KD:llä kuusi ja Liberaaleilla viisi.

Ruotsin hallituksen muodostavat Moderaatit eli maltillinen kokoomus, KD ja liberaalipuolue. Vaaleissa suuren voiton saanut oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit on tukipuolue, jolla toki on vaikutusvaltaa hallituksessa. Valtiopäivillä enemmistö syntyy vain sen avulla.

Hallitusohjelmassa näkyy Ruotsin harvinaisen vaikea tilanne. Energiakriisi ja inflaatio rasittavat taloutta, Ukrainan sota sekä jengirikollisuus ulkoista sekä sisäistä turvallisuutta. Ensimmäistä kertaa Ruotsiin nimitettiin myös siviilipuolustusministeri eli väestönsuojeluministeri, jonka tehtävänä on keskittyä Ruotsin sisäiseen turvallisuuteen.

Ensimmäistä kertaa Ruotsiin nimitettiin myös siviilipuolustusministeri eli väestönsuojeluministeri.

Kristillisdemokraattien ministerit ovat sosiaaliministeri Jakob Forssmed, terveysministeri Acko Ankarberg Johansson, julkishallintoministeri Erik Slottner, energia- ja elinkeinoministeri ja varapääministeri Ebba Busch, maaseutuministeri Peter Kullgren sekä infrastruktuuri- ja asuntoministeri Andreas Carlson.

Tuoretta varapääministeriä Ebba Buschia kovisteltiin maksamattomista veloista

Uudella energia- ja elinkeinoministerillä ja varapääministerillä, Kristillisdemokraattien puheenjohtajalla Ebba Buschilla on ollut ulosotossa kolme velkaa vuosina 2020, 2021 ja 2022. Dagens Nyheter kertoo, että vaate- sekä meikkiostot sekä vesilaitoksen puhtaanapidon maksumääräys kuitenkin hoidettiin niin, etteivät ne menneet Kruununvoudin eli ulosoton perintään. Kyseessä olivat hieman yli 6 000 kruunun (noin 550 euron) velat.

Dagens Nyheter -lehden ja Kruununvoudin (Kronofogdenin) mukaan Buschilla ei ole nykyisiä maksumääräyshakemuksia.

Kun pääministeri Ulf Kristersson oli esittelemässä tänään tiistaina hallituksensa uusia ministereitä, yritti Dagens Nyheter kysyä Buschilta Kruununvoudin tapauksista. Busch ilmoitti tutkivansa asiaa ja palaavansa takaisin, ja poistui tämän jälkeen lehdistötilaisuudesta.

Dagens Nyheter kertoo, että Busch palasi lounasaikaan ja kommentoi: ”Tämä tapahtui osittain omaisuuden jaon ja avioeron seurauksena. Kaikki laskut maksetaan.”

Ebba Busch ilmoitti joulukuussa 2019 sosiaalisessa mediassa avioerostaan.

Tämäntyyppiset talous- ja velka-asiat ovat sekä meillä että länsinaapurissa varsin tarkan suurennuslasin alla. Dagens Nyheter kertoo, että viime vuoden lopussa silloinen ilmasto- ja ympäristöministeri, sosiaalidemokraattien Annika Strandhäll joutui huomion ja kritiikin kohteeksi, sillä media (Aftonbladet, TV4 sekä Dagens Nyheter) raportoi hänellä olevan ulosotossa sarja maksumääräyksiä.

Ylös