Itärajan osittainen aitaaminen näyttää todennäköiseltä – Tänään asialle haetaan myös oppositioryhmiltä tukea

18.10.2022 klo 09:55 Eduskunta Samuli Rissanen

Pääministeri Sanna Marin on kutsunut kaikki eduskuntapuolueet tänään tiistaina koolle keskustelemaan Suomen itärajalle rakennettavasta raja-aidasta.

Marin on kutsunut aitahankkeen tiimoilta koolle ministerit, puhemiehistön sekä puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Tapaamisessa viranomaiset ja sisäministeriö informoivat eduskuntaryhmiä itärajan turvallisuustilanteesta ja Rajavartiolaitoksen ehdottamasta raja-aitahankkeesta.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen nosti Rajavartiolaitoksen tekemät suunnitelmat aidasta esiin eduskunnan kyselytunnilla lokakuun alussa. Hän hämmästeli, miksi aidan rakentamiseen arvioidaan kuluvan Suomessa 3-4 vuotta, kun Puolassa saman mittainen aita nousi puolessa vuodessa.

Marin perusteli eduskuntaryhmien johdon koolle kutsumista lokakuun alussa sillä, että kysymykselle saadaan laaja parlamentaarinen tuki.

Pääministeri Sanna Marin ei ottanut aidan rakennusaikatauluun tuolloin kantaa, mutta kertoi suhtautuvansa aitahankkeeseen myönteisesti.

–- Katson, että mikäli rajaviranomainen arvioi, että aita tarvitaan rajan hallitsemiseksi tulevaisuudessakin, niin mielestäni siihen on syytä suhtautua vakavasti, hän vastasi Räsäselle kyselytunnilla 4.10.

Kysymyksen ulkopoliittisia vaikutuksia on Marinin mukaan arvioitu syys-lokakuun vaihteessa Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksessa.

Marin perusteli eduskuntaryhmien johdon koolle kutsumista lokakuun alussa sillä, että kysymykselle saadaan laaja parlamentaarinen tuki.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puolestaan kertoi, että hänen oman puolueensa näkökulmasta valmius raja-aidan rakentamiseen on olemassa.

– Se on Rajavartiolaitoksen perusteltu esitys ja kuvastaa myös aikamme vakavuutta. Valtiovarainministeriöllä on edellytykset toimia nopeastikin hankkeen rahoittamisen osalta niin, että sen ensimmäinen vaihe saataisiin nopeasti käyntiin.

Rajavartiolaitos on esitellyt suunnitelman, jonka mukaan 10–20 prosenttia Suomen noin 1300 kilometriä pitkästä itärajasta olisi syytä aidata.

Rajavartiolaitos arvioi, että aidan rakentaminen kestää 3–4 vuotta ja maksaa satoja miljoonia  euroja.

Ylös