KD:n puoluesihteeri Juupaluoma: ”Ruotsin hallitukseen kuusi KD-ministeriä – esimerkki voi innostaa meitäkin”

2.11.2022 klo 17:40 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ruotsin porvarihallitukseen tuli yhteensä kuusi KD-ministeriä. Puoluesihteeri Elsi Juupaluoma on tyytyväinen sisarpuolueen menestykseen.

Ruotsin porvarivähemmistöhallituksen pääministeri Ulf Kristersson sai varapääministerikseen Kristillisdemokraattien Ebba Buschin. Yhteensä hallituksessa on 24 ministeriä, joista Moderaateilla 13, KD:llä kuusi ja Liberaaleilla viisi.

Kristillisdemokraattien ministerit ovat sosiaaliministeri Jakob Forssmed, terveysministeri Acko Ankarberg Johansson, julkishallintoministeri Erik Slottner, energia- ja elinkeinoministeri ja varapääministeri Ebba Busch, maaseutuministeri Peter Kullgren sekä infrastruktuuri- ja asuntoministeri Andreas Carlson. Peter Kullgren on KD:n nykyinen puoluesihteeri ja kokenut kansanedustaja Ankarberg Johansson on aiemmin toiminut puoluesihteerinä.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Elsi Juupaluoma iloitsee sisarpuolueen menestyksestä ja hallitusvastuusta.

Juupaluoma uskoo Ruotsin esimerkin innostavan myös oman puolueen eduskuntavaalikampanjaa.

KD:n puoluesihteeri Elsi Juupaluoma uskoo Ruotsin esimerkin innostavan myös oman puolueen eduskuntavaalikampanjaa.

– Ruotsin Kristillisdemokraateilla on ensimmäistä kertaa historiansa aikana varapääministerin paikka. KD pääsee kantamaan merkittävää vastuuta ruotsalaisen yhteiskunnan kehittämisestä.

– Tämä on valtavan innoittava esimerkki siitä, että Pohjolan kristillisdemokraateilla on paljon annettavaa ja mahdollisuus saada isompaa luottamusta taaksensa, mikäli osaamme olla kansalaisten tunnoissa kiinni, Juupaluoma kannustaa.

Oikeistoblokki sai syyskuun vaaleissa 349-paikkaisille valtiopäiville 176 edustajaa. Punavihreälle vasemmistolle tuli 173 paikkaa.

Ruotsin parlamenttivaalien suurinta voittajaa, oikeistopopulistista Ruotsidemokraatteja ei ole aiemmin hyväksytty yhteistyökumppaniksi. Nytkin se jäi hallituksen ulkopuolelle, mutta puolue sai oman toimiston valtioneuvostoon ja toimii hallituksen tukipuolueena. Valtiopäivillä enemmistö syntyy vain sen avulla.

Hallitusohjelmassa näkyy Ruotsin harvinaisen vaikea tilanne, ja ohjelmaa on kuvailtu aiempia yksityiskohtaisemmaksi.

Meillä on todella vakavia ongelmia. Olemme epäonnistuneet maahanmuutossa ja kotouttamisessa, ja seurauksena sadattuhannet ovat syrjäytyneet ja elävät tukien varassa. – Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson

– Meillä on todella vakavia ongelmia. Olemme epäonnistuneet maahanmuutossa ja kotouttamisessa, ja seurauksena sadattuhannet ovat syrjäytyneet ja elävät tukien varassa, totesi pääministeri Kristersson hallitusohjelmaa esitellessään.

Energiakriisi ja inflaatio rasittavat Ruotsin taloutta ja Ukrainan sota sekä jengirikollisuus ulkoista ja sisäistä turvallisuutta. Ensimmäistä kertaa Ruotsiin nimitettiin nyt myös väestönsuojeluministeri, jonka tehtävänä on keskittyä Ruotsin sisäiseen turvallisuuteen.

Ebba Busch

Ebba Busch on johtanut Ruotsin Kristillisdemokraatteja vuodesta 2015. (Kuva Ninni Johansson/Regeringskansliet)

 

 

 

Ylös