Essayah kannattaa päivitetyn voimalaitosveron ottamista takaisin valmisteluun – ”Tuulisähkön voitot ulkomaille, haitat Suomeen”

3.11.2022 klo 14:11 Uutiset Kristiina Kunnas

Sari Essayah muistuttaa, että tuulisähköntuotannon voitot valuvat ulkomaille mutta haitat jäävät Suomeen.

Energiakriisi on nostanut energiayhtiöiden voitot pilviin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kannattaa päivitetyn voimalaitosveron ottamista takaisin valmisteluun.

– Aiemmin esitetyt voimalaitosveromallit ovat koskeneet energiatukiin perustuvia ylisuuria voittoja sekä päästökauppajärjestelmästä ansiottomasti hyötyneitä voimalaitoksia. Uusi voimalaitosvero tulisi suunnitella siten, että se ottaa huomioon myös energiantuotannon ulkoisvaikutukset sähköverkolle, luonnolle, paikallisille asukkaille ja Suomen julkiselle taloudelle, Essayah huomauttaa.

Hän muistuttaa, että tuulivoiman merkittävä lisärakentaminen aiheuttaa vakavia ongelmia sähköverkon toiminnalle ja toimintavarmuudelle,.

– Tähän liittyvät miljardien lisäinvestoinnit tulevat nykymenolla pitkälti veronmaksajien maksettaviksi, Essayah jatkaa.

Ainakin Tanskassa on valmisteltu lakiesitys niin sanotusta tuottajamaksusta, joka velvoittaa uusiutuvan energian yhtiöt osallistumaan kantaverkon vahvistamisen kustannuksiin. Samoin maatuulivoimainvestointeihin liittyvä maankäytön tarve on Essayah’n mukaan laskettavissa.

Essayah muistuttaa, ettei Suomesta saa tulla tuulivoimarakentamisen ”villiä pohjolaa”.

Essayah muistuttaa, ettei Suomesta saa tulla tuulivoimarakentamisen ”villiä pohjolaa”.

– Tällä hetkellä kaikista toiminnassa, rakenteilla tai suunnitteilla olevista tuulivoimaloista ulkomaisen omistusosuuden arvellaan olevan jo noin 80 %. Tuulisähköntuotannon voitot valuvat ulkomaille ja haitat jäävät Suomeen, Essayah kritisoi.

Useat puolueet ovat aiemmin esittäneet niin sanotun windfall-veron, eli käytännössä voimalaitosveron, käyttöönottoa. Voimalaitosverosta tehtiin hallituksen esitys jo Kataisen hallituksen aikana, ja aloite on ollut esimerkiksi SDP:n vaihtoehtobudjetissa vuodelle 2019.

 

Ylös