”Maatilojen kiinteistöverotuki epäoikeudenmukainen” – Östman vaatii, että maatalousrakennusten kiinteistöverosta luovutaan

4.11.2022 klo 12:21 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman vaatii, että maatalouden talousrakennukset tulisi vapauttaa kiinteistöverosta pysyvästi.

Keväällä luotu maatilojen kiinteistöverotuki kohtelee Peter Östmanin mukaan epäoikeudenmukaisesti eri yhtiömuotoja.

– Esimerkiksi osakeyhtiömuotoiset tilat eivät voi saada tukea. Lisäksi erikseen haettava tuki lisää entisestään tilojen kohtuutonta byrokratiaa.

Molemmat ongelmat ratkaistaisiin vapauttamalla maatalouden talousrakennukset kiinteistöverosta kokonaan.

– Esimerkiksi Ruotsissa maa- ja metsätalouden talousrakennukset on vapautettu kiinteistöverosta, toteaa Peter Östman.

Maatalousrakennusten kiinteistöveron tuotto valtiolle on vuositasolla vain noin 15 miljoonaa euroa. Kiinteistövero rasittaa eniten tiloja, jotka ovat investoineet uusiin tuotantorakennuksiin ja ovat muutenkin suurissa vaikeuksissa.

– Asia on otettu eduskunnassakin esille jo useaan kertaan, mutta hallitus ei ole saanut edes näin pientä muutosta aikaan maatalouden toimintaedellytysten parantamiseksi, ihmettelee Östman.

Östman on myös huolissaan kiinteistöveron historiallisen korkean korotuksen vaikutuksesta kansalaisiin.

– Kiinteistöveron korotus iskee kotitalouksiin tilanteessa, jossa rasitteena ovat muutenkin ennätyksellisen kallis sähkö ja energia, voimakas kuluttajahintojen kasvu sekä nouseva korkotaso.

Ylös