”Rakkaus on ydinsanoma ja välittäminen päätehtävä, jos yhtään miettii, mitä Jeesus tekisi” – KD:n varapuheenjohtaja Tiina Tuomela valmistautuu seurakuntavaaleihin diakoniatyö kärkenään

8.11.2022 klo 14:33 Kotimaa Samuli Rissanen

Lastentautien erikoislääkäri, aluevaltuutettu ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela muistuttaa, että seurakuntavaaleissa on kysymys myös ihmisten arjen asioista. Diakoniatyön merkitys korostuu vaikeina aikoina.

Vantaan Rekolan seurakuntaneuvostossa ja Vantaan yhteisessä kirkkovaltuustossa vaikuttava kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Tiina Tuomela myöntää, että vaaleja on nyt tiuhaan. Kunta- ja aluevaalien jälkeen vuorossa ovat parhaillaan käynnissä olevat seurakuntavaalit. Huhtikuussa siintävät eduskuntavaalit.

Tuomela ei kuitenkaan erittele vaaleja vaan sanoo, että kaikessa toiminnassa hänellä on ollut yhteiskunnallisen vaikuttamisen aspekti.

Diakoniatyöntekijät auttavat avustusten hakemisessa, papereiden täyttämisessä ja myös aivan  konkreettisesti antavat vaate- ja ruoka-apua

Ensimmäistä kertaa hän lähti mukaan seurakuntavaaleihin ”kun pyydettiin ehdokkaaksi”, mutta kahden kauden jälkeen hänestä tuntuu, että kirkossa tehtävä työ täydentää yhteiskunnallista ulottuvuutta, joka on hänelle ollut äärimmäisen tärkeä.

– Näen tiettyjä näkökulmia, jotka ovat näissä kaikissa luottamustehtävissä aivan samat. Tiedän, mitä kirkko voi tehdä ja mihin yhteiskunnallisesti voi vaikuttaa, hän sanoo.

Synergia on kirkastunut, kun Tuomelasta tehtiin yhteisen seurakuntatyön johtokunnan puheenjohtaja. Siellä käsitellään niin diakoniatyötä, työpaikoilla tehtävää työtä kuin sairaalan sielunhoitoakin.

Ruoka-avussa ja asunnottomien tukemisessa kunnostautunut Tuomela pitää erityisesti kirkon diakoniatyötä suuressa arvossa.

– Se on aina sydäntä lähellä ja haluan, että siihen satsataan. Uskon, että sen merkitys korostuu tällaisena vaikeana aikana, jolloin ihmiset kamppailevat toimeentulonsa kanssa samalla, kun elinkustannukset ovat nousussa.

Tuomelan mukaan avunpyyntöjen määrä on lisääntynyt korona-ajan ja laukalla olevan inflaation myötä.

Vaikka evankeliumin julistaminen onkin kirkon päätehtävä, sillä ei vielä vatsa täyty. Ihmisistä on myös huolehdittava.

– Lähimmäisenrakkaus on ydinsanoma ja ihmisistä välittäminen on meidän päätehtävä, jos yhtään ajatellaan sitä, mitä Jeesus tekisi.

– Diakoniatyöntekijät auttavat avustusten hakemisessa, papereiden täyttämisessä ja myös aivan  konkreettisesti antavat vaate- ja ruoka-apua. Ruokakassin voi saada myös kotiin, jos on tarvetta eikä itse pysty liikkumaan.

Tuomela kertoo yhtyvänsä mielellään sloganiin ”Kirkko tekee hyvää”.

– Mutta päätöksentekoon tarvitaan ihmisiä. Minusta siinä on tärkeä olla mukana vaikuttamassa. Se on hyvin samankaltaista kuin kunnallinenkin päätöksenteko: Siinä mietitään, mihin laitetaan rahaa, mitä virkoja perustetaan vai perustetaanko.

Tuomela ei ole mukana seurakuntavaaleissa puoluepoliittisin tunnuksin vaan Sanasta elämään-ryhmässä. Se on Raamatun arvoihin sitoutunut, kaikkiin ihmisiin tasapuolisesti suhtautuva ja aktiiviseen osallistumiseen rohkaiseva ryhmä.

Rekolassa on tarjolla myös puoluepoliittisesti sitoutuneita ryhmiä, muun muassa kokoomuksen ja demareiden ryhmät.

– Minulle valinta oli helppo. Sanasta elämään on ”lempeä” ryhmä. En pidä äärilaidoista enkä Raamatulla päähän lyömisestä vaan kaikkien tukemisesta. Viesti on, että välitämme ja haluamme kutsua ihmisiä seurakunnan yhteyteen.

– Vastakkainasettelu eri ryhmien välillä on lopulta turhaa. Tärkeintä olisi, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen, hän kertoo.

Tiina Tuomela

– Lastentautien erikoislääkäri

– Vantaan kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu. Varakansanedustaja Uudellamaalla.

– Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja

– Rekolan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja ja Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston jäsen.

– Ruoka-avun ammattilainen ja asunnottomien tukija

– Luennoi sisäilmaongelmista ja on vaikuttanut ongelmien ratkaisuun kunnallisissa neuvottelukunnissa.

– Tuomelaa voi äänestää Vantaan Rekolan kirkkovaltuustoon numerolla 8 ja seurakuntaneuvostoon numerolla 40.

Ylös