Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on nyt käynnissä

8.11.2022 klo 13:02 Kotimaa KD Lehti

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnistynyt tänään 8.11. Varsinainen vaalipäivä on 20.11.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä tällä viikolla 8.−12.11.2022. Ennakkoäänestyspaikkoja on esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, kirjastoissa ja kirkkoherranvirastoissa.

Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaat löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta. 

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa. Seurakuntavaaleissa on yhteensä 14 300 ehdokasta, osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kaksissa vaaleissa.

Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista. Myös vaalikone löytyy seurakuntavaalit.fi-sivustolta.

Yhdet vai kahdet vaalit? 

Osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kahdessa vaalissa. Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet.

Seurakuntayhtymissä on kahdet vaalit, joissa valitaan luottamushenkilöt sekä yhtymien yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Vaaleilla valitaan 354 seurakuntaan yhteensä lähes 8000 uutta luottamushenkilöä. Sopuvaalit järjestetään 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valitaan kaudelle 2023−2026.

Varsinaisena vaalipäivänä 20.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

Ylös