”Narulla ei voi työntää” – Ahti-Pekka Vornanen kyllästyi poliitikkojen tyhjiin puheisiin ja päätti lähteä itse ehdolle

11.11.2022 klo 16:20 Politiikka Samuli Rissanen

KD-kompassin tämän viikon vieras on vieremäläinen viljelijä Ahti-Pekka Vornanen, jolla on 40 vuotta takana maatalousyrittäjänä.

KD-Kompassissa Vornanen kertoo, että maatalouden ahdinko sai hänet harkitsemaan ehdokkuutta eduskuntavaaleissa. Häntä olivat puolueet kalastelleet ehdokkaaksi jo aiemmin niin kunta- kuin eduskuntavaaleihinkin, mutta Vornanen oli systemaattisesti kieltäytynyt.

Hän yritti vaikuttaa tilanteeseen muilla keinoilla, muun muassa olemalla yhteydessä maataloudesta vastaaviin ministereihin. Pitkään jatkunut kriisitilanne sai kuitenkin miehen, joka on tosissaan yrittänyt vaikuttaa maatalouden tilanteeseen, lähtemään itse ehdolle.

– Totesin, että narulla ei voi työntää vaan sinne pitää mennä narusta vetämään

– Totesin, että narulla ei voi työntää vaan sinne pitää mennä narusta vetämään, hän sanoo.

Pähkinänkuoreen puristettuna maatalousyrittäjien ahdinko syntyy siitä, että tuottajalle ei jää tuotteen hinnasta riittävästi.

– Meidän kustannukset ovat suuremmat kuin mitä me saadaan tuotteista. Tänä vuonna kustannukset ovat suorastaan räjähtäneet käsiin, Vornanen sanoo.

Hän kertoo olevansa todella pettynyt päättäjiin, jotka ovat viimeiset 15 vuotta Suomea johtaneet. Sipilän vetämä hallituksen aikana, vuonna 2016, viljelijät järjestivät traktorimarssin Senaatintorilla. Vornanen oli itse paikalla ja kuvailee tapahtumia.

– Meitä oli 10 000 viljelijää ja Senaatintori täynnä traktoreita. Siellä saatiin helsinkiläisiltä ja eteläsuomalaisilla tosi hyvä ja lämmin vastaanotto. Syntyi mielikuva, että me ollaan tosi tarpeellisia ja meitä arvostettiin, mutta tosiasiassa me ei saatu mitään, ei edes lämmintä kättä. Ja  piti olla periaatteessa maatalousmielinen puolue vetämässä sitä hallitusta, Vornanen tilittää.

Hän muistuttaa, että maatalouden ahdinkoa ei kolme viimeistä hallitusta ole saanut helpotettua, vaikka esimerkiksi päätös Horneteista syntyi helposti jo ennen Ukrainan sotaa ja Nato-päätös tehtiin vain kuukausissa, kun oli sodan uhka.

Hän kertoo olleensa kesällä Porin Suomi-Areenassa panelistina nimenomaan maatalousyrittäjän roolissa. Paneeliin lähtemistä hänelle ehdotti kristillisdemokraattien Sari Essayah. Vornanen sai Porin esiintymisestään paljon myönteistä palautetta. Essayah pyysi niin ikään Vornasta ajattelemaan, voisiko hän ajatella ehdokkaaksi lähtemistä eduskuntavaaleissa. Päätös kypsyi sen jälkeen mielessä: Keskusta-taustainen Vornanen teki päätöksen, että on tulevissa eduskuntavaaleissa Kristillisdemokraattien Savo-Karjalan listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Vornanen kehuu kristillisdemokraattien maatalouspoliittista ohjelmaa, mutta muistuttaa myös, että akuutti tilanne maataloudessa vaatii toimenpiteitä jo lähiviikkoina.

– Jos mitään ei nyt tulevien viikkojen aikana tapahdu, siitä seuraa maataloudessa rumaa jälkeä.

Kuuntele Vornasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 12.11. klo 12.50 alkaen.

Ylös