”Tarjoamme hallitukselle mielellään ratkaisuja” – Sari Essayah patistaa hallitusta tarttumaan hoitokriisiin ja maatalouden ahdinkoon

12.11.2022 klo 13:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmettelee hallituksen saamattomuutta tärkeimmissä asioissa, kuten ruuantuotannon ja huoltovarmuuden varmistamisessa ja terveydenhuollon kriisiytymisen estämisessä.

KD:n Pohjanmaan piirin syyskokouksessa Tuurissa puhunut Essayah muistutti, että Kristillisdemokraatit ovat koko vaalikauden tuoneet esityksiä molempien ongelmien hoitamiseen.

Maatalous kamppailee ennennäkemättömässä kustannuskriisissä ja tuleva kevät näyttää vielä paljon viime kevättä pahemmalta.

– Tilojen kassassa ei ole puskuria: monet tilat joutuvat jättämään esimerkiksi lannoitteet kevääksi ostamatta. Viime keväänä hallituksen tukipaketti tuli myöhässä ja kuihtui komission hampaissa versioksi, josta lopulta vain pieni osa meni ruokaa tuottaville tiloille, ja sekin vasta kuukausien päästä.

– Hallitus on tuonut esitykset kuluttajille suunnattavasti tuesta korkeiden sähkönhintojen vuoksi, mutta maatilojen tukipakettia ei ole vielä esitetty. Jos rahaa maatilojen tukemiseen ei ensi viikolla annettavassa täydentävässä budjettiesityksessä ole, on Keskusta ja koko hallitus osoittanut, ettei yhteistä poliittista sitoutumista suomalaisen maatalouden pelastamiseen ole.

Essayah totesi, ettei terveydenhoidon kriisi voi tulla hallitukselle yllätyksenä. Sen sijaan on hänen mielestään yllättävää, että hallitus vasta nyt tekee esityksiä asian hoitamiseksi.

– Ministeri Kiurun esitys 700 miljoonan euron lisäämiseksi hoitovelan purkamiseksi on kannatettava, mutta miksi se tulee vasta nyt, Essayah kysyy.

Samalla hallitus voisi hänen mielestään purkaa järjettömän linjauksensa kela-korvausten lopettamisesta. Kela-korvauksia kannattaisi pikemminkin jopa määräajaksi korottaa, Essayah sanoo.

Hän arvioi, että liitoksissaan natiseva hallitus yrittää nyt parsia tekemättömyyksiään kriisikokouksessa. Mitä lehmänkauppoja siellä tällä hetkellä käydäänkään, ei maatalouden ja terveydenhuollon akuutti tilanne saa nyt jäädä hoitamatta, hän korostaa.

Kristillisdemokraatit ovat koko hallituskauden tuoneet esityksiä muun muassa vaihtoehtobudjetissaan hoitovelan ja hoitajien palkkaamiseen ja maatalouden akuutin kriisin hoitamiseen.

– Tarjoamme hallitukselle mielellämme ratkaisuja kriisiytyneen tilanteen hoitamiseksi.

Ylös