”Vaikka hallitus natisee liitoksistaan, ei maatalouden akuutti tilanne saa jäädä hoitamatta” – KD:n kansanedustajat vaativat sähkötukea maatiloille

11.11.2022 klo 12:42 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat ihmettelevät, missä viipyvät hallituksen toimet maatalouden tukemiseksi energiakriisissä.

Maatilojen sähkölaskut ovat energian hinnannousun myötä jopa moninkertaistuneet, mutta maatilojen tukipakettia ei näy eikä kuulu.
KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että kun sähkölasku kasvaa lyhyessä ajassa kymmenillä tuhansilla euroilla ja maitolitran tuottajahinta muutamilla senteillä, loppuu viljelijän omasta pöydästä ennen pitkää leipä.
– Hallitus natisee liitoksissaan. Mitä lehmänkauppoja siellä tällä hetkellä käydäänkään, ei maatalouden akuutti tilanne saa nyt jäädä hoitamatta.

– Hallitus natisee liitoksissaan.

KD:n kansanedustajat muistuttavat, että tuleva talvi näyttää monelle tilalle paljon viime talvea vaikeammalta. Tilojen kassassa ei ole puskuria, ja monet tilat joutuvat jättämään esimerkiksi lannoitteet kevääksi ostamatta.

Yhä useampi tila suunnittelee tuotannon lopettamista. MTK on varoittanut tilanteen horjuttava jo Suomen ruokaturvaa.

Kansanedustaja ja KD eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Sari Tanus muistuttaa, että mikäli pellot halutaan keväällä viljelyyn, tuella on kiire.

Hänen mukaansa on surullista, että jälleen kerran joudutaan hoputtamaan hallitusta, vaikka tilojen vaikea ja yhä paheneva tilanne on ollut tiedossa jo pitkään.

Viime keväänä hallituksen tukipaketti tuli myöhässä ja kuihtui komission hampaissa luurankoversioksi, josta lopulta vain pieni osa meni ruokaa tuottaville tiloille, sekin vasta kuukausien päästä.

– Onhan varmasti hallituksella nyt jo komission kanssa neuvottelut loppusuoralla, ettei kevään pettymys toistu, Tanus kysyy

Räsänen ja Tanus peräävät hallitukselta määrärahoja tilojen tukemiseen vielä tulevan vuoden budjettiin.
– Jos rahaa maatilojen tukemiseen ei ensi viikolla annettavassa täydentävässä budjettiesityksessä ole, on Keskusta ja koko hallitus osoittanut, ettei yhteistä poliittista sitoutumista suomalaisen maatalouden pelastamiseen ole, he toteavat.

 

Ylös