”Olen ladun aukaisija oman viiteryhmäni ja KD:n välissä” – Eduskuntaan pyrkivä Sampo Latvala hakee Suomeen suunnanmuutosta perusarvoista
15.11.2022 klo 17:11 Politiikka Samuli Rissanen
Alajärveläinen yrittäjä ja kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Sampo Latvala lähtee eduskuntavaaleihin hakemaan Suomeen suunnanmuutosta koti-, uskonto- ja isänmaa-perusarvojen pohjalta.
Alajärveläinen yrittäjä ja opistoupseeri Sampo Latvala asettuu eduskuntavaaliehdokkaaksi kevään 2023 eduskuntavaaleissa.
Latvala avaa vaalikampanjansa 17.11. kello 18-20 Alajärven kaupungintalolla. Alajärven Kristillisdemokraattien järjestämään iltaan on pyydetty mukaan väkeä koko järviseudulta. KD:n paikallisosastoista Vimpeli, Lappajärvi, Evijärvi ja Soini on kutsuttu mukaan.
– Se on samalla ideointi- ja suunnitteluilta. Minulla on toki suunnitelmia mielessä, kun kerran ehdokkaaksi lähdin. Mutta kokoonnutaan miettimään yksinkertaisia konsteja, millä saataisiin ihmisiä aktivoitumaan asian puolesta.
Latvalan ehdokkuudelle on tilausta monestakin kulmasta katsottuna. Lähimmat kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat tällä hetkellä Alavudelta ja Seinäjoelta, mutta järviseudun alueelta ehdokkaita ei ole. Alajärvellä puolestaan tilanne on se, että vasta kolme puoluetta on nimennyt ehdokkaan. KD:n lisäksi Vihreät ja Keskusta, joiden ehdokkaat ovat naisia.
– Tuntuu, että vasemmistosta ei taideta lähteä ja SDP:lläkin on kysymysmerkkejä.
Kokoomuksella on puolestaan Vimpelissä lähin ehdokas. Perussuomalaisia Latvala seuraa mielenkiinnolla; Heillä on Ilmajoen Koskenkorvalta istuva kansanedustaja Juha Mäenpää, mutta tuleeko heillä olemaan järviseudulla ehdokkaita, jää nähtäväksi.
Latvala on 50-vuotias opistoupseeri, joka on tehnyt työurastaan 15 vuotta Puolustusvoimissa ja vuodesta 2013 lähtien toiminut taksi- ja linja-autoalan yrittäjänä. Hänellä on suurperhe, 11 lasta, joista vanhimmat ovat jo aikuisia.
Latvala kertoo, että ”koti, uskonto ja isänmaa” -iskulauseen kiteytyy paljon hänen perusajatuksiaan politiikassa.
Ne ovat myös syy, miksi hän päätyi nimenomaan kristillisdemokraattien ehdokkaaksi.
– Yhteiskunta on ajautunut arvokysymyksissä kiihtyvällä vauhdilla syöksykierteeseen. Peruskristityt ihmiset eivät välttämättä enää tohdi sanoa yhtään mitään tästä kehityksestä.
Eduskunnassakaan ei välttämättä enää valiokuntiin pyydetä kuultaviksi ammattilaisia, jotka ovat perinteisiä konservatiivikristittyjä.
Latvala näkee tilanteen huolestuttavana:
– Mietin, että onko tämä ihan oikeasti kansan tahto, kun mikään muu puolue kuin kristillisdemokraatit ei pidä esillä selkeää perinteistä vaihtoehtoa. On vaikea ymmärtää, että samalla tavalla ajattelevat perinteiset kristityt ovat näin hiljaa.
Latvala avaa laajojen koti-, uskonto ja isänmaa-teemojen merkitystä siten, että pähkinänkuoressa isänmaa merkitsee vapautta.
– Ehdottomasti vapautta. Että voi joka suhteessa ajatella, elää yksilönä. Sitten tietenkin ulkoiset rajat ja sisäinen turvallisuus ovat tärkeitä, mutta vapaus on tärkein.
Koti on perusedellytys ja toisaalta perusyksikkö: Kaikkialla maailmassa jokainen syntyy johonkin kotiin, isän ja äidin lapsina.
Tässä osutaan myös Latvalan mielestä tärkeään arvoon, ihmiselämän kunnioittamiseen. Hän näkee myös, että perheen ja kodin merkitystä halutaan tietoisesti murentaa: Isä ja äiti ovat termeinä katoamassa.
– Jos me unohdamme, mistä ja miten ihmiselämä alkaa, niin yhteiskunta lähtee väistämättä rapautumaan ja väestömäärä laskemaan.
Elämä on myös pyhä. Tästä näkökulmasta katsottuna Suomessa tapahtuu Latvalan mukaan vuosittain kymmenen tuhatta murhaa.
– Se on radikaalisti sanottu, mutta en löydä sille mitään muutakaan sanaa, kun ihmiselämä tuhotaan jo äidin kohtuun.
Latvala viittaa uskonto-teemalla Raamatun sanaan, jota hän pitää totena ja Jumalan sanana. Hän sanoo, että evankeliumin julistaminen ja politiikanteko ovat eri asioita ja tehtäviä, mutta päättäjällekin Raamattu voi toimia ohjenuorana ja arvoina, jotka vaikuttavat taustalla.
– Sieltä ei voi suoraan ottaa poliittisia linjauksia, mutta sitä on tärkeä kunnioittaa. Minulle Raamatun sana on päivittäinen asia, ja ammennan siitä paljon voimaa.
Latvalan viiteryhmä on vanhoillislestadiolaisuudessa ja sitä kautta poliittinen koti voisi olla Keskustassa.
– Olen 1970-luvun kasvatteja ja tutustunut myös vanhoillislestadiolaisen liikkeen historiaan ja siellä on omat kipupisteensa nähtävissä. Poliittinen suunta on hyvin pitkälle ollut keskustalaisuudessa ja kokoomuslaisuudessa.
Viime kuntavaalien alla Latvala pohti omaa ehdokkuuttaan ja puoluetta perusteellisesti; hän tutustui Kristillisdemokraattien, Keskustan ja Kokoomuksen puolueohjelmiin sekä periaateohjelmiin.
Hänelle tuli selväksi, että Keskusta ja Kokoomus ovat arvokysymyksissä liberaaleja puolueita.
– En pystynyt henkilökohtaisesti tällä omalla arvomaailmalla enää edes miettimään niihin lähtöä. Ja kun seuraan sitä politiikkaa, mitä nämä kaksi puoluetta tekevät niin mietin, että elämän pyhyys on täysin hylätty.
– Surullisena seuraan sitä, kuinka esimerkiksi vaikka nyt omassa omassa rakkaassa taustayhteisössä ihmiset edelleen kannattavat näitä kahta puoluetta. Ja surullisena seuraan sitäkin kamppailua, jota uskonveljet vaikkapa keskustassa joutuvat äänestyksien yhteydessä käymään.
Latvala näkeekin oman tehtävänsä kristillisdemokraattina vanhoillislestadiolaisena ikään kuin ”ladun aukaisijana.” Hän toivoo, että muutkin voisivat hypätä samalle ladulle hänen perässään.
– Omalta osaltani olen laittamassa itseäni likoon sen puolesta, että taustayhteisö näkisi, että on myös puolue, joka sopii heidän arvoihinsa 100 prosenttisesti.
Kuntavaalikampanjassaan Latvala lupasi alajärveläisille perheille enemmän tukea arkeen ja vauvarahan käyttöön.
Näitä asioita on saatu kuntatasolla liikkeellekin. Esimerkiksi kotihoidon kuntalisä pantiin kristillisdemokraattien ehdotuksesta liikkeelle Alajärvellä. Keskusta kuitenkin torppasi sen, mutta aivan viimeistä sanaa ei ole vielä Latvalan mukaan sanottu.
Eduskuntavaaleissa hän lupaa taistella sen puolesta, että Suomi kokonaisuutena pidetään asuttuna ja elinvoimaisena.
Maatalous ja viljelijät ovat myös lähellä ajatuksissa. Maanviljelijän toimeentulo pitäisi saada paremmaksi ja suomalaiseen luontoon ja metsiin puuttuva ennallistamisasetus saatava muuttumaan.
Turveasiasta hän ei meinaa päästä yli.
– Siis että ihan oikeasti Suomessa on varaa jättää kansallinen ja uusiutuva energianlähde käyttämättä.
Yrittäjänä häntä askarruttaa tietenkin myös ammattiautoilijoita koskettava kysymys dieselverosta.
– Verotukseen pitää ehdottomasti puuttua. Sitten minulle ei ole täysin selvää, miksi biodieseliä, joka on kotimainen tuote, ei tueta.
– Ammattiautoilijana minulla ei olisi kahta sanaa, jos biodiesel olisi saman hintainen kuin normidiesel. Ottaisin ilman muuta biodieseliä.
Sampo Latvala
– 50-vuotias perheenisä Alajärveltä. Perheessä on 11 lasta, joista vanhimmat ovat muuttaneet omille opiskelu- ja työpaikkakunnille.
– Koulutukseltaan opistoupseeri. Lisäksi opiskellut jonkin verran teologiaa ja ”melkein” valmis merkonomi.
– Työurasta 15 vuotta tehnyt Puolustusvoimissa ja vuodesta 2013 lähtien toiminut taksi- ja linja-autoalan yrittäjänä.
– Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas
– KD:n kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja
– Harrastaa lenkkeilyä vaimonsa kanssa ja on elvyttämässä aiempaa metsästysharrastusta