Kristillisdemokraatit tekee välikysymyksen maataloudesta, koska ”hallitus ei välitä maatalouden ja ruokaturvan tulevaisuudesta”

15.11.2022 klo 14:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit tekee välikysymyksen maataloudesta, koska hallitus ei puolueen mielestä välitä suomalaisen maatalouden ja ruokaturvan tulevaisuudesta. Kristillisdemokraatit muistuttaa, että maataloudesta on tullut koko opposition yhteinen huoli.

Välikysymyksen tekee ajankohtaiseksi julkisuudessa olleet tiedot, joiden mukaan Keskusta ei saa hallituksessa läpi tavoitettaan 300 miljoonan euron tukipaketista maataloudelle, vaan tukea harkitaan vasta ensi vuonna lisätalousarvioesityksen yhteydessä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan Kristillisdemokraateille ei jää muuta mahdollisuutta kuin tehdä välikysymys ja kaataa Marinin hallitus, ellei hallitus tuo apua suomalaisen maatilan ahdinkoon.

– Hallitus leikki viikonloppuna, että sitä kiinnostaisi suomalaisen maatalouden ja terveydenhuollon tulevaisuus. Nyt tiedämme, että näin ei ole

– Hallitus leikki viikonloppuna, että sitä kiinnostaisi suomalaisen maatalouden ja terveydenhuollon tulevaisuus. Nyt tiedämme, että näin ei ole, Essayah sanoo.

Maatalouden kriisi uhkaa kristillisdemokraattien mukaan jo suomalaista ruokaturvaa, mutta hallitus ei saa päätöksiä tehtyä vaan lykkää ne ensi vuoteen omaksi vaalibudjetikseen. Suomalaisille maatiloille se on kuitenkin kevätkylvöjen kannalta auttamatta liian myöhään.

Maatilat tarvitsevat apua energiakustannuksiinsa tänä talvena.

– Kaiken lisäksi hallitus on niin riitaisa, ettei ole mitään takeita siitä, että meillä on ensi vuonna hallitus lisäbudjettia tekemässä, Essayah sanoo.

Maatalous oli kustannuskriisissä jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta sodan myötä kustannukset ovat kasvaneet ennennäkemättömällä tavalla. Maatilojen sähkölaskut ovat moninkertaistuneet, mutta tuottajahinnoissa se ei juuri näy.

Joka päivä kolme maatilaa lopettaa toimintansa, ja yhä useampi tila on maksuvaikeuksissa.

Ylös