Eripurainen hallitus unohti maatalouden ja KD tarttui välikysymykseen – Kyselytunnilla Peter Östman vaati hallitukselta tukea tuottajille vielä tämän vuoden puolella

17.11.2022 klo 17:06 Eduskunta Samuli Rissanen

Riitainen hallitus unohti maatalouden ja tarjosi momentumin, johon Kristillisdemokraatit tarttui. Tiistaina KD ilmoitti tekevänsä välikysymyksen ja torstaisella kyselytunnilla KD:n Peter Östman haastoi hallitusta samasta asiasta.

Kristillisdemokraatit ovat ottaneet aloitteen käsiinsä sen jälkeen, kun sisäisesti eripurainen hallitus ei ainakaan ensi alkuun ole saanut syksyn viimeiseen lisätalousarvioonsa sisällytettyä kustannuskriisissä painivalle maataloudelle lisätukea.

Muun muassa saamelaiskäräjälaista Sdp:n kanssa kiistellyt keskusta ei saanut hallituksessa läpi tavoitettaan 300 miljoonan euron tukipaketista maataloudelle, vaan tukea harkitaan vasta ensi vuonna lisätalousarvioesityksen yhteydessä.

Kristillisdemokraattien Peter Östman arvioi, että hallitus vihdoin herää tilanteeseen. Tänään iltapäivällä pääministeri Sanna Marin tiedotti, että (KD:n alulle panema) välikysymys maataloudesta voi nopeuttaa hallituksen neuvottelua asiasta.

– Minä sanon, että hyvää huomenta hallitus, Östman totesi.

Hän muistutti, että vaalikauden alussa hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksissä ei kysytty puolueiden maatalouslinjauksista mitään.

Viljelijät eivät kaipaa tuekseen uusia hankkeita vaan reilun korvauksen työstään.

Pitkin vaalikautta KD on kuitenkin toistuvasti ja selkokielellä viestittänyt maatalouden hädästä. Kevättalvella KD vetosi Marinin hallitukseen, jotta se tekisi välittömästi toimenpiteitä maatalouden akuutin kustannuskriisin helpottamiseksi.

– Kuulimme, että 170 miljoonaa siitä tukipaketista on jakamatta. Viljelijät eivät kaipaa tuekseen uusia hankkeita vaan reilun korvauksen työstään.

– Maatalouden tärkein tehtävähän ei ole sitoa hiiltä vaan ruokkia ihmisiä, eikö niin ministeri Kurvinen, Östman kysyi retorisesti.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kertasi, että hallitus toteutti ”Suomen historian suurimman yksittäisen maatalouden tukipaketin” eli yli 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketin.

Kurvinen kertoi tällä viikolla tavanneensa Ruotsin uuden ministerikollegansa Peter Kullgrenin.

– Olimme käytännössä maataloudesta ja metsätaloudesta kaikessa samaa mieltä. Hän on muuten kristillisdemokraatti, Kurvinen mainitsi.

Hän kysyi myös, onko oppositio puolestaan valmis tukemaan esitystä, jonka Kurvinen itse on tänään vienyt hallituksessa läpi.

– Tällä lyhennetään maksuaikoja ja vähennetään suurten kauppojen valtaa.

Pitkäkestoisesti maatalouden ahdingosta tämänkin vaalikauden aikana puhunut kristillisdemokraattien Peter Östman muistutti niin ikään kyselytunnilla, että vuoden viimeisessä lisätalousarviossa ei ollut maataloudelle yhtään mitään.

Hallituksen pitäisi nyt Östmanin mukaan korjata maataloudessa esiintyvät epäkohdat.

– Sähkölaskut tiloilla ovat kasvaneet lyhyessä ajassa kymmenillätuhansilla euroilla, mutta maitolitran tuottajahinta vain muutamilla senteillä.

– Tuottajan omasta pöydästä loppuu ennen pitkään leipää. Onko teillä esittää mitään konkreettista tukea, jonka voisitte vielä tämän vuoden puolella esittää eduskunnalle hyväksyttäväksi, jotta viljelijöillä olisi toivoa tulevaisuudesta, Östman kysyi.

Maa-ja metsätalousministeri Antti Kurvisen mukaan elintarviketeollisuuden ja tuottajajärjestöjen kanssa erittäin hyvää vuoropuhelua. Tätä työtä tekee erityisesti varautumisen ministerityöryhmä, jonka puheenjohtajana on valtiovarainministeri Annika Saarikko.

– Itsekin olen siinä jäsenenä ja olemme valmiita reagoimaan esimerkiksi lisätalousarviolla tarvittaessa vielä tämän vaalikauden aikana, jos siltä näyttää.

Ylös