– Kuinka suuri hätä suomalaisella viljelijällä pitää olla, jotta Keskusta herää, maatalousvälikysymyksen eduskuntaan jättäneet KD:n Sari Essayah ja Peter Östman kysyvät

18.11.2022 klo 12:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien tekemän välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Peter Östman jättivät koko opposition koonneen maataloutta koskevan välikysymyksen eduskunnan keskuskansliaan tänään.

Kimmokkeen ajankohtaisen välikysymyksen tekoon tarjosi hallitus, joka unohti maatalouden vuoden viimeisessä lisätalousarviossa kokonaan. Tämä tarkoittaisi, että kustannuskriisissä oleva ja kohonneiden energialaskujen kanssa painiva maatalous ei saisi lisätukea enää loppuvuoden aikana.

Kristillisdemokraatit ovat ottaneet aloitteen käsiinsä tämän jälkeen. Tiistaina puolue ilmoitti välikysymyksestä ja perjantaina se jo jätettiin muun opposition tukemana eduskuntaan.

Maataloudelta puuttuu noin 300 miljoonaa, johon kristillisdemokraatit olisivat valmiina. Lähtökohtana on, että elinkelpoisia tiloja ei pidä päästää kaatumaan kustannuskriisiin.

KD:n mukaan tuottajia voitaisiin auttaa sähkötuen ja verotuksen keinoin ja parantamalla tuottajien asemaa elintarvikeketjun sisällä. Kyse on pohjimmiltaan kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuudesta ja sitä myötä huoltovarmuudesta.

– Tätä menoa suomalainen ruoka loppuu pöydistä

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah muistuttaa, että koko kauden hallituksen toimintaa on leimannut välinpitämättömyys maataloutta ja viljelijöiden ahdinkoa kohtaan.

– Kolme tilaa päivässä lopettaa toimintansa, mutta edelleen eilen kyselytunnilla hallituksen vastaus oli, että he seuraavat tilannetta ja toimivat tarvittaessa. Kuinka suuri hätä suomalaisella viljelijällä pitää olla, jotta Keskusta herää? Monille muille sektoreille on löytynyt tukea sähkön hinnan noustessa, mutta ruuantuotannossa räjähtäneet kustannukset otetaan viljelijän kukkarosta, joka alkaa nyt olla tyhjä.

– Tätä menoa suomalainen ruoka loppuu pöydistä, Essayah kärjisti.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Peter Östman toteaa, että mikäli maatalouden kriisiin ei vastata päättäväisesti, yhä useampi maatalousyrittäjä luopuu toiminnastaan eivätkä uudet sukupolvet enää ole valmiita jatkamaan perhetilojen toimintaa.

– On surullista, että viljelijöiden hätähuudot eivät ole tavoittaneet hallituksen korvia, vaan vasta uhka poliittiselle arvovallalle saa heidän huomionsa. Se todistaa, että tämä välikysymys on tarpeellinen, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien tekemä välikysymys maatalouden kriisistä jätettiin eduskunnan keskuskansliaan tänään ja se luetaan eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Tämän jälkeen hallituksella on 15 päivää aikaa vastata siihen.

Ylös