Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta avioeron jälkeen on tunnistettu ilmiö – ”Suurin kärsijä on lapsi”, KD Lapin naispiiri muistuttaa

21.11.2022 klo 10:35 Politiikka Samuli Rissanen

KD Lapin naispiiri tarttuu vuosikokouksensa kannanotossa arkaan aiheeseen: Lapsen vieraannuttamiseen toisesta vanhemmasta avioeron jälkeen.

KD Lapin naispiiri vaatii, että sovittaessa lapsen tapaamisista ja arjen järjestelyistä, tulee viranomaisten kuunnella molempia vanhempia tasa-puolisesti ja oikeuden mukaisesti totuutta ja lasten parasta etsien. Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta on tunnistettu asia.

– Joka kolmannes perheitä työssään kohtaavista ammattilaisista tunnistaa ilmiön

– Joka kolmannes perheitä työssään kohtaavista ammattilaisista tunnistaa ilmiön. Puhutaan siis tuhansista tapauksista, tuhansista lapsista. KD Lapin naispiiri on erittäin huolissaan tilanteesta ja haluaa kiinnittää viranomaistoimintaan enemmän huomiota, vuosikokouksen kannanotossa todetaan.

Rovaniemellä kokoontunut KD Lapin naispiiri teki vuosikokouksessaan kannanoton herkästä aihepiiristä, avieron jälkeisestä lapsen vierannuttamisesta toisesta vanhemmasta.

Vanhempiensa avioeron kokee vuosittain noin 30 000 lasta. Valtaosa vanhemmista kykenee hoitamaan eroon liittyvät lasten asiat, sopimaan tapaamisista ja käytännön asioista hyvin keskenään. He pystyvät yhdessä tuomaan turvaa ja toiveikkuutta lastensa elämään.

Kaikkien lasten kohdalla ei ikävä kyllä ole näin: Osa vanhemmista toimii väärin suhteessa lapsiin ja toiseen vanhempaan. Oma pahaolo, katkeruus ja epäonnistuminen halutaan kostaa toiselle osapuolelle. Alkaa vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta.

– Vieraannuttamisessa toinen vanhempi pyrkii hankaloittamaan lapsen suhdetta toiseen vanhempaan monin eri tavoin. Lasta manipuloidaan esimerkiksi negatiivisilla ja valheellisilla puheilla. Lisäksi tiedetään tapauksia joissa toinen vanhempi, yleensä äiti estää erilaisilla tavoilla lapsen ja isän tapaamiset. Tarkoituksena ilmeisesti on, ettei lapsi haluaisi olla toisen vanhemman kanssa, KD Naisten Lapin piiri muistuttaa.

Piiri arvioi, että vieraannuttamista voisi kutsua hyvällä syyllä yhdeksi perheväkivallan muodoksi, jonka uhreja toinen vanhempi ja lapsi ovat.

– Suurin kärsijä on lopulta kuitenkin lapsi, jonka psyykkinen kehitys on vaarannettu.

 

 

Ylös