Jopa 10-vuotiaita on osallistunut väkivaltaisiin ryöstöihin – Päivi Räsäsen mukaan rikosvastuun rajoja käytetään hyväksi

26.11.2022 klo 12:05 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii rikosoikeudellisen vastuun ulottamista myös alle 15-vuotiaisiin, rikoksiin ajautuneisiin nuoriin.

Räsänen muistutti eduskunnassa kokoontuneelle KD:n puoluevaltuustolle, että nuorten väkivaltarikollisuus kouluissa ja kaduilla on räjähdysmäisesti kasvanut.

– Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen osuus on hurjassa kasvussa. Jopa 10-vuotiaita on osallistunut väkivaltaisiin ryöstöihin, hän kertoi.

Huumekauppaan kytkeytyneissä rikollisjengeissä maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat yliedustettuina.

– Vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia.

Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Tätä valitettavasti käytetään Räsäsen mukaan hyväksi.

– Vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia. Monessa länsimaassa rikosoikeudellisen vastuun raja on alempi, esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Virossa 14 vuotta.

Alle 15-vuotiaasta rikoksentekijästä tehdään lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelun työntekijöiltä tulee viestejä siitä, että heiltä on viety kasvatuksellisia keinoja lasten itsemääräämisoikeuksien verukkeella.

Huostaanotettujen lasten ja nuorten sijoituspaikoissa lasten liikkumista ei ole enää voinut uuden lain mukaan rajoittaa entiseen tapaan ja jopa puhelimen käytön rajoittamisesta on tehtävä hallinnollinen päätös.

– Sijoituspaikoissa voidaan yksilöllisellä päätöksellä rajoittaa vain seitsemän vuorokauden ajan nuorten liikkumista. Lyhyiden päätösten teko kuormittaa henkilöstöä. Lapset ja nuoret voivat melko vapaasti poistua sijoituspaikastaan, jonka vuoksi päihde- ja väkivaltaongelmat ovat räjähtäneet kasvuun, Räsänen sanoo.

Lastensuojelun keinovalikoimaa tulee pikaisesti kehittää ja rajoittamispäätöksiä pidentää, niin että rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen voidaan tehokkaasti puuttua.

Rikoskierre pitää Räsäsen mukaan katkaista alkuunsa. Myös alle 15-vuotiaan nuoren tulee voida ymmärtää, että vääristä teoista tulee seuraamuksia.

– Jos lastensuojelun keinovalikoimaa rikoskierteen katkaisemiseksi ei pystytä riittävästi tehostamaan, on harkittava myös rikosoikeudellinen ikärajan alentamista vuodella.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin panostaa lasten hyvinvointiin ajoissa, sillä syrjäytymisen juuret ovat jo varhaisessa lapsuudessa. Perheitä on tuettava suoriutumaan kasvatusvastuustaan.

Ylös