Juutalaisille luvattiin oma kotimaa 75 vuotta sitten – Eduskunnassa muisteltiin YK:n päätöslauselmaa 181

29.11.2022 klo 17:55 Politiikka Samuli Rissanen

YK:n yleiskokous hyväksyi tasan 75 vuotta sitten, 29.11.1947, päätöslauselman numero 181, jolla päätettiin Iso-Britannian hallussa olleen Palestiinan mandaatin jaosta juutalais- ja arabivaltioiksi. Sotiin johtanut päätöslauselma merkitsi kuitenkin sitä, että juutalaisille luotiin oma valtio sen historiallisille juurille.

Tapahtumaa muisteltiin eduskunnan Israel-ystävyysryhmän ja Suomi-Israel Yhdistysten Liiton eduskunnassa järjestämässä seminaarissa, jonka puhujina olivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, Yhdysvaltojen suurlähettiläs Douglas T. Hickey, Guatemalan suurlähettiläs Georges de La Roche ja Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

Englanninkielisen tilaisuuden avasi eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

– Suomella on ollut diplomaattiset suhteet Israeliin 72 vuoden ajan ja hyvien suhteiden soisi jatkuvan, hän vetosi eduskunnan päättäjiin.

Östman muistutti puheessaan 1900-luvun tärkeimmistä virstanpylväistä, jotka johtivat Israelin valtion syntymiseen.

Iso-Britannian hallinto antoi 1917 Balfourin julistuksen, jossa luvattiin juutalaisille kotimaa silloisesta Palestiinasta.

Sitä seurasi San Remon konferenssi 1920, Kansainliiton kokous 1922 ja lopulta YK:n julistus 181 vuonna 1947.

Päätöslauselman mukaisesti Iso-Britannian hallitsema Palestiina jaettaisiin kahtia juutalaisvaltioon ja arabivaltioon. Päätöslauselmaa seurasi Israelin itsenäisyyssota.

Yhdysvallat on viimeinen valtio, joka kääntäisi selkänsä Israelille

Östman muistutti, että juutalaisille luvattua aluetta on kutistettu ajan saatossa ja siten alkuperäiset lupaukset juutalaisille on rikottu.

– Israel on maksanut itsenäisyydestään kalliin hinnan verisissä taisteluissa, jotka naapurimaat ovat aloittaneet.

Toisaalta alue on todellisuudessa muodostunut ja rakentunut vasta sen jälkeen, kun Israelin valtio perustettiin. Vuonna 1947 alueella oli 600 000 asukasta, nyt asukkaita on 9,5 miljoonaa.

Östman huomautti, että Israelin itsenäisyyttä uhanneita arabimaita on tällä hetkellä 21, mutta juutalaisilla on vain yksi valtio.

– Israel on tarjonnut rauhaa arabimaille, mutta joutui taistelemaan itsenäisyyssodan vuonna 1948.

Äänestys vuonna 1947 merkitsi raamatullisten profetioiden toteutumista, kun juutalaiset pääsivät muuttamaan takaisin omaan maahansa.

Israelin Suomen suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov kertasi, että 181 päätöslauselma oli kymmenien vuosien diplomaattisen väännön tulos. Vaikka sen jälkeen on kärsitty vuosikymmeniä konflikteista ja sodista, julistuksessa on kuitenkin juutalaisten kannalta yhä yksi tärkeä elementti: Juutalaisilla on oikeus omaa valtioon historiallisessa paikassa, vaikka se onkin konfliktin aihe alueella.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Douglas T. Hickeyn mukaan päätöslauselma avasi tien Israelin uudelleen perustamiselle. 1947 päätöslauselma on myös linjannut Yhdysvaltojen ja Israelin hyviä kumppanuussuhteita. Presidentti Harry S.Truman oli ensimmäinen presidentti, joka tunnusti Israelin valtion. Myös nykyinen presidentti Joe Biden on tunnettu pitkäaikaisesta työstään Israelin hyväksi.

– Israel on tärkeä kumppani Yhdysvalloille eikä Israelilla ole maailmassa parempaa liittolaista kuin Yhdysvallat. Yhdysvallat on viimeinen valtio, joka kääntäisi selkänsä Israelille, hän sanoi.

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila ottikin seminaarissa esille Israelin syntyyn vaikuttaneen Harry S.Trumanin elämän.

Huvila on kirjoittanut aiheesta muutama vuosi sitten ilmestyneen Israelin ihme ja presidentti Truman -nimisen kirjan. Se on Israelin valtion synnystä kertova kirja, jossa Huvila kuvaa Yhdysvaltain presidentti Harry S.Trumanin roolia ja merkitystä prosessissa.

Toisen maailmansodan lopulla yllättäen presidentiksi nousseen Trumanin vahva vakaumus vaikutti keskeisesti USA:n Lähi-idän –politiikkaan ja mahdollisti Israelin valtion synnyn 1948.

– Ymmärsin Trumanin olleen kiinnostunut ikiaikaisista kirjoituksista, jotka liittyivät juutalaisen kansan paluuseen Luvattuun maahan, Huvila kertoi.

Ylös