Kristiina Kunnas pääkirjoituksessa: Ettei jouluna tulisi vilu

4.12.2022 klo 11:15 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Vanhan sananlaskun mukaan hätät keinot keksii. Nyt meillä on se hätä.

Toisaalta vielä vallitsee näennäinen rauha. Mutta samalla sota Euroopassa, Venäjän raakalaismainen hyökkäys on vaikuttanut lähes kaikkeen elämässämme. On tullut turvallisuuskriisi, energiakriisi, sähkökriisi ja ruokakriisi. Kun inflaatio laukkaa, karkaavat hinnat yhä korkeammalle.

Pienituloinen ja köyhä suomalainen pohti aiemmin, ostaako ruokaa vaiko lääkkeitä. Nyt hän joutuu lisäksi kipuilemaan sitä, pystyykö pitämään itsensä ja kotinsa lämpimänä.

Meidän kriisimme ovat kuitenkin jotain aivan muuta kuin Ukrainan kansalla. Sähköt, lämpö ja vesi ovat poikki miljoonilla, ja koko kodin on menettänyt aivan liian moni.

Miten me voisimme säilyttää oman mielemme rauhan, kun maailma ympärillämme on täynnä levottomuutta ja kaaosta? Turvaamalla ja luottamalla joulun Herran, Vapahtajan omiin sanoihin: ”Minun rauhani minä annan teille.”

Ulkoisen kylmyyden lisäksi ihminen voi kärsiä sisäisestä palelusta. Yksinäisellä ja syrjäytyneellä on vilu, vaikka lämpömittari näyttäisi mitä. Lämmittämiseen ei riitä kenenkään poliitikon lupaus saati hallituksen lisäbudjetti.

Ulkoisen kylmyyden lisäksi ihminen voi kärsiä sisäisestä palelusta. Yksinäisellä ja syrjäytyneellä on vilu, vaikka lämpömittari näyttäisi mitä.

Marinin hallitus on toki yrittänyt ratkaista ongelmia lisälainalla. Se on tehnyt niin törkeässä tahdissa velkaa, että jälkilaskun selvittäminen on kamala puuha seuraaville hallituksille ja sukupolville. Siinä mielessä hinku hallitukseen vähän laimenee.

Tästä huolimatta Kristillisdemokraatit suuntaa kevään eduskuntavaaleihin tavoitteinaan nimenomaan sekä voitto että hallitusvastuu. Seura-lehden kyselyssä Sari Essayah ja Antero Laukkanen nousivat arvostetuimpien kansanedustajien kärkeen – kun kollegoilta kysyttiin. On melkoinen saavutus päästä omassa joukossa huipulle. Monihan säteilee ollessaan poissa kotoa, moni on kaukaa ihailtu. Mutta se, joka vastaanottaa omasta yhteisöstään kiitoksen, saa olla vilpittömän ylpeä ja kiitollinen saavutuksestaan.

Tätä arvostusta ja ihailua olisi mahtavaa saada runsaasti myös eduskuntavaaleissa! Jo nyt nimetty ehdokasjoukko olisi kyllä kaiken sen arvoinen. Kun vain vielä saamme meistä kiinnostumaan ne, jotka eivät aiemmin ole osanneet meitä löytää.

Päätoimittaja Kristiina Kunnas (Kuva: Jani Laukkanen)

Ylös