Sari Tanus kysyy hallitukselta: ”Miten muutatte sähkömarkkinoita, jotta tällaisia katastrofeja ei enää tule eteen?”

8.12.2022 klo 16:46 Eduskunta Kristiina Kunnas

Sähkön korkea hinta puhutti eduskuntaa kyselytunnilla. Kristillisdemokraattien Sari Tanus kysyi hallitukselta miten se aikoo muuttaa sähkömarkkinoita ja miten se pystyy takaamaan, että sähkölaskun kokoon voi vaikuttaa omalla sähkönkäytöllä – eikä esimerkiksi Saksan kaasuhinnalla.

– Suomalaiset seuraavat kauhuissaan sähkön hinnan kehitystä ja monen suomalaisen joululahjat jäävät nyt kokonaan ostamatta, kun kaikki liikenevät rahat menevät järkyttävän suuriin sähkölaskuihin, kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

– En usko, että löytyy yhtään suomalaista, joka voi käsittää sähkön hinnan kehittymistä ja sähköhimmeliä, johon Suomikin on sotkeutunut.

– Hallituksen toimet energialaskujen osalta ovat kuin pienen laastarin laittamista avoimena vuotavaan valtimoon.

Tanus huomautti, että vaikka hallitus on pyrkinyt tekemään joitain toimenpiteitä järkyttävästi kohonneiden sähköhintojen takia, suomalaisilla sähkönkäyttäjillä on todellinen hätä. Lisäksi sähköfutuurit ennakoivat sähköhintojen rajua nousua vielä entisestään.

Suomalaisilla sähkönkäyttäjillä on todellinen hätä. Samanaikaisesti sähköyhtiöt takovat käsittämättömiä voittoja. – KD:n Sari Tanus

– Samanaikaisesti sähköyhtiöt takovat käsittämättömiä voittoja, Tanus totesi.

– Arvoisa hallitus, voitteko kertoa suomalaisille, miten aiotte muuttaa suomalaisia sähkömarkkinoita, jotta tällaisia katastrofeja ei enää jatkossa tule eteen? Miten voitte taata suomalaisille, että sähkölaskuihimme vaikuttaa oma sähkönkäyttömme, eikä esimerkiksi se minkä verran esimerkiksi kaasu Saksassa maksaa?

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastasi Tanukselle. Hän takertui Tanuksen käyttämään ilmaisuun, että hallituksen toimet energialaskujen osalta ovat kuin pienen laastarin laittamista avoimena vuotavaan valtimoon.

– Nyt olen kysyjän kanssa pikkuisen eri mieltä siitä, että nämä tehdyt tukitoimet olisivat pikku näpertelyä: ALV:n tiputtaminen, verovähennys, energiatuki – yhteensä noin 900 miljoonaa, Lintilä listasi.

– Vähän huolestuttaa, jos tässä salissa ruvetaan 900 miljoonasta puhumaan pikku näpertelynä. Ongelma on nyt poikkeuksellinen ja aiemmin meillä on verrattain hyvin toiminut tämä markkina. Tällaisessa poikkeustilanteessa se ei toimi, siitä minä olen kysyjän kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Lintilä perusteli vielä, miksei hintakattoa voida asettaa.

– Olemme riippuvaisia tuontisähköstä. Ja jos meillä laitettaisiin kattohinnaksi yksikölle 100 ja muualla maksettaisiin 200, niin se sähkö menisi muualle ja me jäisimme ilman.

KD:n Sari Tanus jatkoi kysymistään.

– Olkiluoto 3:n ydinvoimala sai rakennusluvan vuonna 2005 ja luvan mukaan sen piti aloittaa sähköntuotanto muutaman vuoden sisällä, Tanus muistutti.

– Elämme nyt vuoden 2022 loppua, eikä laitos edelleenkään toimi. Osittain tästä syystä jokainen sähkönkäyttäjä Suomessa maksaa sähköstään tähtitieteellistä hintaa.

– Arvoisa ministeri, voisitteko kertoa meille suomalaisille, mikä on ydinvoimayhtiön vastuu tilanteesta ja minkälaiset viivästysmaksut ydinvoimayhtiö joutuu maksamaan? Kuinka paljon Teollisuuden Voima maksaa tällä hetkellä korvauksia suomalaisille sähkönkäyttäjille, Tanus kysyi.

Lintilä väisteli vastauksessaan.

– Luotan erittäin vahvasti siihen osaamiseen mitä siellä Olkiluodossa on. Tämä on Suomelle äärettömän tärkeä hanke, Lintilä totesi.

– Minua pikkaisen häiritsee tässä keskustelussa se, että annetaan kuva, että tämä on ihan suomalainen ongelma. Tämä menee ihan läpi Euroopan. Itse asiassa olemme keskihintojen alapuolella, olemme Euroopan halvin, Lintilä jatkoi.

Ministeri Lintilän väitteen Euroopan halvimmasta sähköstä ampui alas Perussuomalaisten Vilhelm Junnila. Tämän jälkeen Lintilä väitti, ettei salissa kukaan olisi väittänyt Suomen sähköä Euroopan halvimmaksi. Salista alkoi kuulua poikkeuksellisen äänekäs vastalauseiden mölinä tämän väitteen jälkeen.

Kristillisdemokraattien tamperelainen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu ja erikoislääkäri Sari Tanus. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös