Päivi Räsänen vaatii hallitusta heräämään hoitokriisiin

14.12.2022 klo 11:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vaatii hallitusta heräämään hoitokriisiin ja tarttumaan KD:n esitykseen puolen miljardin satsauksesta terveydenhuoltoon.

Pula henkilöstöstä on johtanut toimipisteiden sulkemisiin, pitkiin jonotusaikoihin, päivystysten ruuhkautumisiin ja hoitajien uupumiseen. Lääkäri kuvailee HUS:n päivityksiä toivottomiksi paikoiksi, jotka ovat askeleen päässä pysähtymisestä.

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa kysellään, miten hyvät uudistukset toteutetaan, kun tämänhetkisiäkään vaatimuksia ei kyetä täyttämään.

Ettekö hallitus jo herää tähän?

– Ettekö hallitus jo herää tähän, Räsänen kysyi budjettikeskustelussa, jota käydään eduskunnassa joulun alusviikolla.

Räsänen muistuttaa, että hallitus on valitettavasti omilla toimillaan myös pahentanut hoitokriisiä leikkaamalla yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksista.

– Hallitus on kyllä tehtaillut hyviä pykäliä hoitotakuusta ja vanhustenhoidon henkilöstömitoituksesta sekä kotihoidon parannuksista, mutta pykälät ovat kuolleita kirjaimia, jos niihin ei löydy hoitajia eikä rahoitusta.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana eläköityy neljäsosa sairaanhoitajista ja kolmasosa lähihoitajista. Moni suunnittelee alanvaihtoa. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saaneista viidennes, yli 70 000 tekee töitä jossain muissa kuin oman alansa töissä.

Tällaisessa tilanteessa yhdestäkään työikäisestä hoitajasta ei ole varaa Räsäsen mukaan luopua.

Kristillisdemokraatit on koko vaalikauden ajan patistanut hallitusta ratkaisemaan hoitajapula. Omassa vaihtoehtobudjetissaan KD esittää puolen miljardin euron rahoitusta terveydenhuollon kriisin ratkaisemiseksi.

– Tarvitaan myös lisää koulutuspaikkoja ja verotuksellisia kannusteita eläkkeelle siirtyneille ammattilaisille, joilla olisi intoa ja voimia keikkailla hoitotyössä sekä parempaa tukea arvokasta työtä tekeville omaishoitajille. Alan houkuttelevuuden parantamiseksi on välttämätöntä katkaista niukkojen resurssien aiheuttama noidankehä.

Terveydenhuollon ohella KD satsaisi maatalouteen.

Räsäsen mielestä on täysin käsittämätöntä, että hallitus on sallinut kotimaisen maatalouden ja ruokaturvan alasajon globaalin ruokakriisin pahetessa. Aikaa tilanteen korjaamiseen olisi hänen mukaansa ollut.

– Tänä talvena meiltä tosin ei ole vielä loppumassa ruoka, vaan energia. Hallitus on tehnyt toimia sähkön hinnan kompensoimiseksi kansalaisille. Kuitenkin nykyisen ja edellisen hallituksen siunauksella Suomesta on hävitetty käytännössä kaikki hiileen ja turpeeseen perustuva varavoima.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on tärkeää, mutta ilmastotoimia ei voi syödä, eikä niillä lämmitetä koteja. Suomi ei voi pelastaa koko maailmaa ilmastonmuutokselta, mutta omista kansalaisistamme meidän on pidettävä huolta. Siihen tarvitaan kestävää taloutta, Räsänen linjaa.

Ylös