Ruoantuotanto on asetettava maatalous- ja tukipolitiikan keskiöön, Peter Östman vaatii

14.12.2022 klo 15:28 Politiikka Samuli Rissanen

– Energia ja ruoka, niistä on kyse, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman tiivistää.

Östman totesi, että kristillisdemokraatit näkevät huoltovarmuuden turvaamisen Suomen ja Euroopan tasolla yhtenä julkisen vallan keskeisimpänä tehtävänä. Siksi KD tarjosi jo alkusyksystä sata toimenpidettä, niin sanotun kriisiohjelman, johon on koottu esityksiä kriisinkestävyyden ja omavaraisuuden parantamiseksi.

Östman muistutti turpeen käytöstä ja hyödystä energiantuotannossa. Osa edustajista vähätteli turpeen merkitystä.

– Sanoisin niin, että ei se nyt niin vähäinen ole ollut. Jos ajattelee, että 2000-luvulla se on ollut parhaimmillaan seitsemän prosenttia meidän kokonaistuotannosta, joka on 30 terawattituntia. Tällaisessa maailmantilanteessa kun eletään, niin kaikki prosentit ovat, tai olisivat, kotiin päin. Se on hyvä pitää mielessä.

kristillisdemokraateilla on valmius neuvotella sähkön hintakattomallista vaikka jo tänään

Kristillisdemokraatit ovat kesästä asti peräänkuuluttaneet hallitukselta toimia sähkömarkkinoiden hillitsemiseksi, mutta hallituksen toimet ovat olleet riittämättömiä. Nyt jos koskaan on aika toimia.

Östman totesi, että kristillisdemokraateilla on valmius neuvotella sähkön hintakattomallista vaikka jo tänään, sen verran aihe on tärkeä.

– Luin juuri STT:n julkaisemasta tiedotteesta, että ministeri Saarikko pitäisi perusteltuna, että pääministeri kutsuu aiheesta keskusteluun hallitus-oppositio-rajan yli.

Maatalouspolitiikan painoarvoa sekä kotimaan että EU:n politiikassa olisi Östmanin mukaan pitänyt niin ikään nostaa. Ruokaomavaraisuuden turvaaminen on otettava hallituksen kärkihankkeeksi ensi vuoden talousarviossa. Ja nimenomaan ruuantuotanto on asetettava maatalous- ja tukipolitiikan keskiöön.

– Miksi hallitus jätti alkutuottajat panttivangeiksi hallituksen sisäisien riitojen takia? Miksi? Siihen olisin halunnut vastauksen hallitukselta. Valtiovarainministeri ja varapääministeri Saarikko joutui valitettavasti poistumaan ihan ymmärrettävästä syystä, mutta olisin mielelläni kuullut vastauksen tähän kysymykseen, Östman sanoi.

Ylös