Eduskunnan joululaulut kaikuivat jälleen valtiosalissa – Antero Laukkasella koskettava puhe hyvästä tahdosta sekä siunauksesta

18.12.2022 klo 13:53 Eduskunta Kristiina Kunnas

Eduskunnan joululaulutilaisuudessa saapuu vuoden kiireisimpään hetkeen rauhoittava viesti joulun sanomasta.

Kun astui aamulla Eduskuntatalon ala-aulaan, tuli heti juhlava olo. Pelastusarmeijan orkesteri harjoitteli. Torvisoittokunnan Adeste Fideles (Nyt riemuiten tänne) kaikui marmoriportaikoissa upeasti.

Eduskunnan Raamattu-ryhmän perinteinen joululaulutilaisuus saatiin taas pandemiarajoitusten aiheuttaman tauon jälkeen järjestää upeissa puitteissa, hienosti kaikuvassa valtiosalissa.

Ryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen sai toisen keväällä eduskunnasta väistyvän kollegan, puhemies Matti Vanhasen tuomaan tervehdyksen.

Vanhaselle oli vakuuteltu, ettei tästä tilaisuudesta voi kieltäytyä.

– Ajattelin, etten millään voi osallistua. Päivät juuri tässä joulun alla ovat tavattoman pitkät, ja ajatus kuuden herätyksestä ei oikein innostanut.

– Mutta kyllä tämä tilaisuus on erittäin hyvä alku jouluun rauhoittumiselle, Vanhanen myönsi.

– Tämä tila, jos mikä, sopii joululauluille kovin hyvin, hän jatkoi.

Pelastusarmeijan orkesteria johti Jukka Salmi, joka on toiminut kahden kauden ajan KD:n ryhmäkansliassa avustajana.

– Soitimme viimeksi kadunmiesten joulujuhlassa. Siellä kerroin, että tulemme seuraavaksi tänne Eduskuntataloon. En etsi valtaa loistoa sopi paremmin sinne edelliseen juhlaan, Salmi totesi pilke silmäkulmassa.

Vakavaa ALS-sairautta poteva kansanedustaja Antero Laukkanen piti joululaulutilaisuuden puheen.

Hän kertoi olleensa aikanaan seitsemän vuotta jo avustajana eduskunnassa. Nyt takana on lisäksi kaksi kautta kansanedustajana. Hän väitti työpaikkaa ”maailmankaikkeuden parhaaksi”.

– Kun kuulin omasta sairaudestani, toimittajat soittivat ja kyselivät, miten eduskunta mahtuu tähän kaikkeen. Kerroin, että hyvin, sillä tämä paikka on täynnä arkienkeleitä.

Laukkanen totesi jouluevankeliumissa kerrottavan, että Jumala teki sen, mitä teki, koska Hänellä on hyvä tahto meitä ihmisiä kohtaan.

– Se hyvä tahto ja ne hyvät teot, jota olen tässä talossa kohdannut, ylittävät käsityskyvyn. Välillä kun rollailen rollaattorilla tuonne istuntosaliin, tuntuu siltä, että 199 edustajaa kysyy voiko jollain tavalla auttaa, Laukkanen kiitteli.

– Se on hyvää tahtoa ja hyvää sydäntä. Se on myös jouluevankeliumin suuri sanoma: että kaikilla ihmisillä kaikkialla olisi hyvä tahto toisiaan kohtaan.

– Ei kukaan voisi olla kiitollisempi tänään kuin minä. Näen jouluevankeliumin toteutuvan tässä talossa.

Laukkanen kertoi viidentoista vuoden opettaneen hänelle paljon.

Nöyryys ja toisten kunnioittaminen kulkee lopulta kaiken edellä. Se mitä muistetaan, kun elämämme on ohi, on se, miten kohtelimme toisiamme. – Antero Laukkanen

– Nöyryys ja toisten kunnioittaminen kulkee lopulta kaiken edellä. Se mitä muistetaan, kun elämämme on ohi, on se, miten kohtelimme toisiamme. Se jää jäljelle.

Laukkanen oli pohtinut etukäteen, mitä haluaisi sanoa tässä puheessaan.

– Minulle aina tärkeä asia on ollut toivottaa Jumalan siunausta. Siunaus on sellainen käsite Raamatussa, että se on toivoa toiselle kaikkea hyvää. Sitä kaikkein parasta, mitä osaa kuvitella, toivottaa toiselle.

– Siunauksen toivotus ei ole viesti siitä, että ’usko niin kuin minä uskon’, tai ’tee niin kuin minä teen’. Vaan se on viesti siitä, että ’olen kiitollinen sinun elämästäsi, ja siunaan sinua ja toivon sinulle kaikkea parasta’, Laukkanen kuvaili.

– Kristittynä ajattelen, että jos saan elää sellaisen elämän, jonka edellä kulkee siunaus, se on ollut hyvä elämä.

Laukkanen kertoi siitä, miksi hänestä tuli köyhien auttaja.

– Olen niin köyhästä kodista.

Laukkasen ollessa 8-vuotias perheessä ei ollut jouluna mitään muuta kuin puuroa. Yht’äkkiä ovikello soi. Seurakunnan diakonit toivat perheelle täydellisen joulun. Oli kinkkua ja laatikoita.

– Ja jokaiselle meistä neljästä lapsesta oli omalla nimellä pieni lahja. Ohhoh, nyt tuli joulu, ajattelimme.

Tunnin päästä Pelastusarmeijan väki toi perheelle lisää ruokaa. Tulikin runsas joulu!

– Nämä mielikuvat lapsuudesta ovat jääneet mieleen siitä, miten hyvä tahto toteutuu parhaimmillaan.

Laukkanen kevensi tunteikkaaksi käynyttä puhettaan toteamalla, että laskeutuminen jouluun alkaa, kun ”vielä viikon verran toisiamme rohkaisemme hyvässä hengessä tuolla salissa”.

– Kun menette läheistenne luo, muistakaa sydämissänne ajatella hyvää, puhua hyvää ja tehdä hyvää. Sellaisesta elämästä tulee siunattu elämä.

Kun menette läheistenne luo, muistakaa sydämissänne ajatella hyvää, puhua hyvää ja tehdä hyvää. Sellaisesta elämästä tulee siunattu elämä. – Antero Laukkanen

– Kiitän teitä tästä ihanasta ajasta tässä talossa. Minä ja puhemies jäämme pois tästä ilosta huhtikuussa ja menemme ansaitulle vapaalle. Elämän kierto menee niin, että tulee uusia ihmisiä.

– Mutta siunataan toisiamme: ajatellaan hyvää, puhutaan hyvää, tehdään hyvää,  – se on evankeliumin ydintä, Antero Laukkanen päätti puheensa – ja sai aplodit.

Puheen jälkeen useat joululaulutilaisuuteen osallistuneet tulivat halaamaan Laukkasta ja edustajakollegoita kerääntyi hänen ympärilleen yhteiskuvaan.

Eduskunnan joululaulutilaisuus 2022

Kaksi eduskunnan keväällä jättävää. Puhemies Matti Vanhanen toi tervehdyksen ja Antero Laukkanen juonsi sekä puhui.

Eduskunnan joululaulutilaisuus 2022

Antero Laukkanen kertoi siunauksen toivotuksen merkityksestä sekä hyvästä tahdosta. – Sitä olen saanut kokea uskomattoman paljon, hän sanoi.

Eduskunnan joululaulutilaisuus 2022

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman luki jouluevankeliumin.

Eduskunnan joululaulutilaisuus 2022

Kollegat kokoontuivat Antero Laukkasen ympärille joululaulujen hiljennyttyä: Toimi Kankaannimei (ps), Mikko Ollikainen (rkp), Peter Östman (kd), Jouni Ovaska (kesk), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Heikki Vestman (kok), Riitta Mäkinen (sd), Sari Essayah (kd), Ritva Kike Elomaa (ps), Kimmo Kiljunen (sd) sekä Sari Tanus (kd).

 

Ylös