– Metsien käyttöä halutaan rajoittaa ilmaston pelastamiseksi, mutta esitetyt työkalut ovat ilmastolle turmiollisia, Peter Östman sanoo

11.1.2023 klo 15:31 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östmanin mielestä keskustelu metsistä käy ylikierroksilla ja välillä sivuraiteilla: metsien käyttöä halutaan rajoittaa ilmaston pelastamiseksi, mutta esitetyt työkalut ovat ilmastolle turmiollisia.

Östman pitää pääsyynä hiilinieluja ja maankäyttösektorin päästöjä. Metsien kasvu ei enää riitä sitomaan muiden sektoreiden päästöjä ja tästä syystä hakkuita halutaan rajoittaa. Ilmastoa ei Östman mukaan kuitenkaan pelasteta, jos fossiilisten raaka-aineiden käyttöä ei saada vähenemään. Tämän tilalle ei ole paljoakaan vaihtoehtoja.

– Paras ratkaisu on uusiutuva, kasvaessa hiiltä sitova raaka-aine. Jos hakkuita rajoitettaisiin pitäisi ensin päättää, rajoitetaanko uudistushakkuita ja samalla menetetään muun muassa puurakentamiseen raaka-aine näin.

– Näin kirjoitti MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola blogissaan muutama viikko sitten. Ministeri Kurvinen, miten te vastaatte tähän, Östman kysyi eduskunnassa, joka keskusteli ilmastonmuutokseen sopeutumisesta.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kertoi olevansa täysin samaa mieltä kuin Östman, joka joka siteerasi MTK:n puheenvuoroja.

– Suomalainen pelto ja suomalainen metsä eivät ole ilmastonmuutoksen aiheuttajia vaan suomalainen metsä ja pelto ja suomalainen maa- ja metsätalous ovat ratkaisu ilmastonmuutokseen, Kurvinen vastasi.

Ylös