”Ennallistamisen kustannukset romuttavat koko kansantalouden” – Sari Essayah vaatii hallitusta torjumaan yhteistyöllä kansallisen katastrofin

12.1.2023 klo 16:59 Politiikka Samuli Rissanen

Luonnon ennallistamisasetuksesta koituva lasku suomalaisille veronmaksajille nousi vuoden ensimmäisen eduskunnan kyselytunnin ykkösaiheeksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että ennallistamisen kustannukset Suomelle ovat vajaa miljardi euroa. Luonnonvarakeskus on laskenut, että maapinta-alassa se tarkoittaisi sitä, että Suomen pitäisi ennallistaa vuoteen 2030 mennessä 1,2 miljoonaa hehtaaria ja vuoteen 2050 mennessä 3,6 miljoonaa hehtaaria.

– Nämä ovat täysin käsittämättömiä lukuja.

– Nämä ovat täysin käsittämättömiä lukuja. Haluaisinkin kysyä ministereiltä, että millä tavalla te olette varautuneet Ruotsin ja sitä seuraavan Espanjan EU-puheenjohtajuuskauteen. Millä tavalla me pystymme nyt torjumaan tämän valtavan kansallisen katastrofin, Essayah kysyi.

Hän arvioi, että ennallistamisasetuksen täytääntöönpano ja siitä koituvat kustannukset tulisivat tarkoittamaan kansantalouden täydellistä romuttumista.

Essayah muistutti myös ministeri Ohisaloa tuoreesta brittitutkimuksesta, joka osoittaa, että Suomen biodiversiteetti on Euroopan maista säilynyt parhaiten kun sitä verrataan 1950-luvun tilanteeseen.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kertoi, että vaikuttaminen EU:n metsä- ja ympäristöasioihin on ollut yksi hänen ministerikautensa päätoimista.

Ennallistamiskysymys on ollut esillä kaikissa tärkeissä tapaamisissa, muun muassa syyskuussa, kun Kurvinen tapasi Europarlamentissa ennallistamisasetuksesta vastaavan espanjalaisen raportöörin eli esittelijän.

– Minulla oli erittäin hyvä kokous loppuvuodesta Ruotsin uuden maa- ja metsätalousministerin kanssa. Mietimme yhteisiä askelmerkkejä Ruotsin alkaneeseen EU-puheenjohtajakauteen, Kurvinen vastasi.

Ylös