Joensuun KD-ehdokas, kanttori-oopperalaulaja Matti Turunen KD-Kompassissa: ”Alakoulusta lähtien into politiikkaan”

14.1.2023 klo 12:21 Politiikka Kristiina Kunnas

Kolmen uran mies kanttori-oopperalaulaja-pedagogi saa täksi kevääksi neljännen tehtävän. Joensuulainen Matti Turunen pyrkii eduskuntaan Savo-Karjalasta. – Kulttuuria ja agrikulttuuria, mies kiteyttää.

Matti Turunen innostui kanttorin tehtävästä pikkupoikana. Kaksivuotias pikkumies kuunteli naapurin sedän, rehtori Vuorialhon komeaa tenoriääntä tämän ollessa kanttorin sijaisena.

– Hän soitti urkuja ja lauloi virsiä samaan aikaan. Ajattelin, että tuossa on sitä jotain! Matti Turunen muistelee.

Hän valmistautui kanttorin tehtäviin jo teini-iässä.

– Siitä lähtien olen Joensuussa kanttorin sijaisuuksia ja virkaakin toimittanut.

– Musiikki on osa kulttuuria! Siinä on kokonaisuus, uskonto, kulttuuri ja musiikki, monipuolinen tekeminen kiinnostaa!

Oopperalaulajan ura bassona tuli myöhemmin. Nyt hän on ollut niin Viulunsoittaja katolla -musikaalin päärooli Tevje kuin myös vaikkapa juuri loppiaisen aikaan Yle Teemalla nähdyn Suomen Kansallisoopperan Wagnerin Valkyyrian Hunding ja on valmistumassa Puccinin Turandotin vanhan isän Timurin rooliin.

– Oopperassa ja musiikissa innoittavat kokonaisuus: valaistus, liike, visuaalinen anti ja yhteinen tekeminen.

Nykyään Turunen on siis kanttori-oopperalaulaja-pedagogi. Hän työskentelee Suomen Kansallisoopperassa bassona.

– Lisäksi koulutan Sibelius-Akatemiassa kirkkomuusikkoja.

Hän haluaisi kulttuuritapahtumia myös maaseudulle. Vaalikampanjassaan hän aikoo nostaa kulttuurin positiivisesti esiin.

– Koukutuin politiikkaan jo alakoulussa. Koulussa tein milloin mistäkin EU- ja ulko- sekä turvallisuuspolitiikan aiheesta esitelmiä.

Koulussa tein milloin mistäkin EU- ja ulko- sekä turvallisuuspolitiikan aiheesta esitelmiä.

– Yksi teemoistani on maaseudulla pärjääminen niin kulttuurisesti ja toimeentulollisesti. Lisäksi mukana on henkinen jaksaminen.

Turunen haluaa tuoda positiivista virettä kulttuurien kohtaamisen kautta. Näihin aiheisiin perehdytään myös tulevissa kampanjatapahtumissa.

– Haluan luoda keskusteluilmapiiriä, jossa ratkotaan kulttuurin ongelmia, eikä ahdistuta niistä.

Matti Turunen on Facebook-mies. Hänen tapahtumansa ja vaalikampanjansa näkyvät siellä.

Espoon Ison Omenan kirjaston Stagelle on suunnitteilla kulttuuritapahtuma 11. helmikuuta, ja samantyylinen Turusen oman kotikaupungin Joensuun kirjaston Muikku-salissa neljää viikkoa myöhemmin, 11. maaliskuuta.

Olemme suunnittelemassa jopa vaalilaulua Facebook-sivulleni.

– Olemme suunnittelemassa jopa vaalilaulua Facebook-sivulleni. Ison Omenan ja Joensuun keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksista on tulossa sisältöä. On tarkoitus jopa striimata Joensuun tapahtuma, jossa mukana ovat ehdokaskollegat Jasmin Pyöriäinen ja Jari Turpeinen, ja varmasti myös Jarmo Pippola kitaroineen musisoimassa kanssani.

Espoon Ison Omenan tapahtuman järjestää Uudenmaan KD-eduskuntavaaliehdokas Tiina Sinkkonen yhdessä Matti Turusen kanssa. Mukana on myös Helsingin KD-ehdokas, rovasti Arto Antturi. Sinkkonen on työskennellyt pitkään Kansallisoopperan kuorossa.

– Meillä on näissä tapahtumissa monikulttuurisuus esillä. On Lähi-itää ja Afrikkaa! Muusikoissa on niin muslimia, juutalaista kuin meitä kristittyjä, Turunen kertoo.

– Kannattaa seurata, mitä Facebook-sivullani tapahtuu!

Matti Turunen KD-Kompassissa la 14. tammikuuta klo 12.50

Radio Deissä haastatteluohjelma KD-Kompassi lauantaina 14.1. klo 12.50, uusinta maanantaina 16.1. klo 22.40. Joensuulaista eduskuntavaaliehdokasta Matti Turusta haastattelee Kristiina Kunnas.

Matti Turusen omalla Youtube-kanavalla voit kuunnella ohjelman kuvitettuna.

Kuningasbasso! Muhkeaa partaa on kasvatettu myös rooleja varten. – Kiinnostuin kanttorintyöstä jo kaksivuotiaana, ja politiikasta alakoulussa, Matti Turunen kertoo. (Kuva Kristiina Kunnas)

Huom!

Lisätty jutun loppuun linkki Matti Turusen Youtube-kanavalle, jossa voit kuunnella Radio Deissä kuullun KD-Kompassi -ohjelman kuvitettuna

Ylös