”Tähtäin on vaalivoitto ja hallitusvastuu” – Sari Essayah uskoo, että järjen äänenä toimiminen voi tuoda vaaleissa momentumin KD:lle

28.1.2023 klo 19:07 Politiikka Samuli Rissanen

– Kristillisdemokraatit on se järjen ääni, kun ideologiset tuulet tuovat mukanaan sellaista viestiä, että ei sillä velalla nyt ole väliä tai että ne päästöthän vähenevät, kun siirrämme työpaikat ja teollisuuden ja vielä ruoantuotannonkin ulkomaille. Tai kun lainsäädännöllä yritetään ohittaa biologia, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien vaaliristeilyllä omaa joukkuettaan tsempannut puolueen puheenjohtaja Sari Essayah uskoo, että kristillisdemokraateilla on tällä hetkellä momentum eli tärkeä vaikuttamisen paikka.

Eduskuntavaaleihin puolue lähtee Järjen ääni-nimisellä teemalla. Essayah on listannut tukun järjettömyyksiä, joihin puolueella on vastaus. Nykymenon jäljiltä kuralla on paitsi valtiontalous, myös maatalous sekä suurella vaivalla työstetty sote-sektori.

Essayah muistuttaa, että rahaa on poltettu paljon ja velkaa on tehty.

– Velkaantumisen voisi vielä jotenkin ymmärtää silloin, jos Suomi olisi saatu tällä rahalla aivan huippukuntoon. Mutta kun katsomme ympärille, niin näemme sen, että koulutustaso heikkenee, sote-sektori on vakavasti aliresursoitu ja liikenneinfran korjausvelka kasvaa.

– Alueille on satsattu 22 miljardilla, mutta silti ei saada järjestelmää toimimaan eikä systeemi vedä.

Erityisen järjettömiksi Essayah maalaa nimenomaan sote-alueiden rahoitusongelmat.

– Alueille on satsattu 22 miljardilla, mutta silti ei saada järjestelmää toimimaan eikä systeemi vedä.

Sari Essayah vaaliristeilyn iltaohjelmassa 28.1. (Kuva: Kristiina Kunnas)

Aika on varsin haasteellinen. Essayah maalasi vaaliristeilyllä raamatullisen kuvan velanotosta, joka on upottaa Suomi Oy Ab:n. Luottokorttia on vingutettu myös muiden EU-jäsenmaiden puolesta.

– Emme ole toteuttaneet Joosefin (yksi Vanhan Testamentin tärkeistä hahmoista vaikean nälänhädän aikana) talousoppia ja pistäneet talteen talouskasvun hedelmiä, kun lihavat vuodet olivat.

Päinvastoin: Joka tunti velka kasvaa miljoonalla eurolla.

KD on sitoutunut julkisen talouden kuntoon laittamiseen. Essayah kertoo keinoista, joilla velkaantumista ja julkisia menoja voitaisiin hillitä. Se vaatii talouskasvua, työllisyyden ja tulojen kasvattamista. Kasvuun tarvitaan rakenteellisilla uudistuksilla.

Essayah uskoo, että velkasuhteen ja julkisen talouden saaminen raiteille vaatii realistisen suunnitelman vähintään kahdelle seuraavalle hallituskaudelle. Menoja on karsittava. Essayah on puhunut ”kaikkien kivien kääntämisestä” eli esimerkiksi puuttumista erilaisiin verovähennyksiin, kuten ay-jäsenmaksuihin.

Työllisyysaste on saatava 80 prosenttiin ja investointiympäristö on pidettävä vakaana. Työurien pidentäminen edellyttää myöskin panostuksia työhyvinvointiin.

Kristillisdemokraateilla on sosiaaliturvan uudistamiseksi oma Kannustavan perusturvan malli. Essayah iloitsee, että sotukomitean työssä on ollut esillä juuri tämänkaltainen malli.

Kristillisdemoraatit tavoittelevat Essayah’n mukaan vaalivoittoa ja hallitusvastuuta. Kansanedustajien määrää halutaan kasvattaa ja kerätä lisää luottamusta äänestäjiltä.

Essayahia on erityisen paljon häirinnyt se, että useampi puolue on ottanut jo ennen vaaleja kantaa siihen, kenen kanssa ei ainakaan lähdetä hallitusvastuuseen.

– Lähestulkoon ministerisalkut on jo jaettu ja henkilöt nimitetty puolueiden kesken. Eiköhän me nyt anneta kansan ensin kertoa, että ketä he haluavat vastuuseen ja mihin suuntaan he haluavat, että Suomea viedään.

Kristillisdemokraateilla on hänen mukaansa hyvä asema: puolue on pystynyt yhteistyöhön kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa eikä sen silti ole tarvinnut tinkiä omista arvoista.

– Kristillisdemokraattien tehtävä on toimija sillanrakentajana. Meillä on yhteisiä tavoitteita niin oikeisto- kuin vasemmistopuolueidenkin kanssa ja olemme myös aidosti kaksikielinen puolue.

Esimerkki vaikuttamisen paikasta löytyy sekin Raamatusta.

Esterin kirjassa kerrotaan juutalaisesta orpotytöstä, joka vaikeana aikana ja vaarallisen tehtävän edessä pääsi yllättäen ratkaisijan paikalle.

– Kuka tietää, etteikö juuri tällaista aikaa varten meitäkin kutsuta kantamaan vastuuta suomalaisessa yhteiskunnassa. Ehkäpä meillä puolueena on tällä hetkellä se momentum, tärkeä vaikuttamisen paikka, juuri tänä haasteellisena aikana.

Ylös