Kokenut poliitikko ja lääkäri Björn Cederberg ehdolle Savo-Karjalaan: ”Yhteishenki ja kahden paikan tavoittelu innostivat mukaan”

8.2.2023 klo 23:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Kokenut Kuopion kaupunginvaltuutettu ja monien vaalien konkari, aluevaltuutettu, pastori ja eläkkeellä oleva lääkäri Björn Cederberg on sittenkin ehdolla kevään eduskuntavaaleissa Savo-Karjalassa.

Björn Cederberg oli jo tehnyt päätöksensä: kevään eduskuntavaaleissa hän olisi muiden taustatukena, kannustamassa. Tehtäviä on riittänyt, vaikka hän onkin virallisesti eläkkeellä lääkärin työstään: kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu, aluevaltuutettu, toiminta seurakunnassa – ja isoisän tärkeä, kallisarvoinen rooli.

Cederberg on sekä Kuopion KD-valtuustoryhmän että Pohjois-Savon hyvinvointialueen KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kesäkuussa hänellä on lisäksi alkamassa kahden vuoden kausi kaupunginhallituksessa.

– Niin monet vaalit olen käynyt, että ajattelin nyt olevan toisten vuoro.

Savo-Karjalan jo valmiiksi saatuun ehdokaslistaan tuli traagisen menetyksen myötä aukko. Outokummun Jari-Matti Turpeinen menehtyi tammikuussa liikenneonnettomuudessa.

Kyselyjä ehdokaspaikan täyttämiseen alkoi tulla myös Cederbergin suuntaan. Jospa hän sittenkin hyppäisi jo liikkeessä olevaan vaalijunaan?

Päätös syntyi keskiviikkopäivän aikana. Hän oli luvannut ilmoittaa sen klo 22 mennessä.

Cederberg kertoo istuneensa keskiviikkona pitkään oman kodin olohuoneen tuolissaan miettien – ja rukoillenkin – mikä olisi oikea ratkaisu.

– Pohdin sitä vähän näin, että okei, minulla on vapaus sanoa myös ei.

– Mutta sitten siinä kaikessa rauhassa istuessani päädyin siihen, että ehkä minun lähtemiseni olisikin tärkeää juuri nyt.

Ehkä minun lähtemiseni olisikin tärkeää juuri nyt.

– Olen ollut niin monessa mukana. Tiedän jo, mitä vaalikampanja on. Nyt rupeama ei edes ole kovin pitkä, kun huhtikuun alun vaaleihin on enää alle kaksi kuukautta.

– Ehkä ikävuodetkin ja elämänkokemus tulevat avuksi. Ei tarvitse stressata liikaa! Cederberg oli miettinyt itsekseen.

Hän uskoo oman ehdokkuutensa rohkaisevan suuresti muita ehdokkaita.

– Tuo yhteishenki Savo-Karjalassa on ollut aina niin hieno: yhdessä teemme vaalityötä.

Yhteishenki Savo-Karjalassa on ollut aina niin hieno: yhdessä teemme vaalityötä.

Tsemppi ja yritys on vaalipiirissä huipussaan. Tavoite on asetettu korkealle: pidetyn puheenjohtajan Sari Essayah’n vaalipiiri tavoittelee tosissaan kahta paikkaa.

– Jos mukaanlähtöni nostaa toisten ehdokkaiden ja tukijoitteni mielialaa, se jo on todella arvokas asia, Cederberg toteaa.

Björn Cederberg on Kuopion kaupunginvaltuustossa KD-valtuustoryhmän pitkäaikainen puheenjohtaja ja nyt myös Pohjois-Savon hyvinvointivaltuuston KD-ryhmän puheenjohtaja. Kesäkuussa hänellä on alkamassa kaksivuotinen kausi kaupunginhallituksessa.

 

Ylös