Lahdessa rikoksesta epäiltyjen alaikäisten määrä kasvoi 77 prosentilla viime vuonna – Päivi Räsänen kysyy, kuinka hallitus suitsii alaikäisten väkivaltarikosten kasvua

16.2.2023 klo 17:06 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kysyi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla alaikäisten väkivaltarikosten määrän kasvusta.

Räsänen muistutti, että kyse ei ole pelkästään pääkaupunkiseudun ongelmasta vaan esimerkiksi hänen oman vaalipiirinsä suurimmassa kaupungissa Lahdessa on viime vuoden aikana rikoksesta epäiltyjen alaikäisten määrä kasvanut 77 prosentilla.

Erityisen huolestuttavaa on, että voimakkain kasvu on tapahtunut alle 15-vuotiaiden kohdalla.

– Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa ja vanhemmat nuoret jengeissä ja ryhmissä saattavat käyttää sitä hyväksi ja yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi, Räsänen sanoi.

– Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on itse asiassa kääntynyt nuorten turvattomuudeksi

Tällä hetkellä lastensuojelussa ei ole riittävästi resursseja eikä toimivaltuuksia puuttua rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen.

– Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on itse asiassa kääntynyt nuorten turvattomuudeksi, Räsänen sanoi.

Hän kysyikin hallitukselta, millä tavalla se aikoo tarttua siihen, että lastensuojelua kehitetään.

– Kristillisdemokraatit on esittänyt lastensuojelun kokonaisuudistusta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun lastensuojelun uudistus on jo aloitettu ja ensi kaudella odotetaan lakipykälää eduskuntaan käsiteltäväksi.

– Olen myöskin huolissani erityisen huolenpidon lapsista. Siinä on kysymys siitä, että kun sijaishuollon toimet eivät enää riitä. Erityisen huolenpidon paikkoja pitäisi lisätä, sillä niitä on aivan liian vähän, hän vastasi.

Ylös