Hengellinen ja yhteiskunnallinen kutsumus nivoutuvat yhteen KD:n eduskuntavaaliehdokas Annamari Brandaon elämässä

17.2.2023 klo 16:34 Politiikka Samuli Rissanen

Järvenpääläinen pastori ja freelancer Annamari Brandao on KD-kompassin viikon vieraana. Hän tekee monipuolista vaikuttamistyötä brasilialaistaustaisen aviomiehensä Roberton kanssa ja pyrkii tänä keväänä eduskuntaan Uudeltamaalta.

Annamari Brandaolle kysymys politiikkaan lähtemisestä on kutsumuskysymys. Hän kertoo, että  parikymppisestä asti hänellä on palanut sydämessä halu tehdä ihmisten hyväksi työtä. Hän on toteuttanut kutsumustaan seurakuntapuolella ja samalla vuosia odottanut, että milloin olisi aika astua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen laajemmin.

Eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla oleva Brandao haluaisi olla ”järjen lämmin ääni” jonka teemat ovat leipää, lämpöä ja lähimmäisyyttä.

– Haluan kommunikoida sitä, että on aika palata perusasioihin. Meidän on pidettävä huolta meidän omista kansalaisista, lapsista ja nuorista ja tulevaisuudesta, hän sanoo.

Brandaon aviomies Roberto on maahanmuuttaja, joka on sopeutunut Suomeen ja kokee olevansa osa yhteiskuntaa. Tätä kokemusta Brandao haluaisi enentää: Jokaisen irralliseksi itsensä kokevan maahanmuuttajan pitäisi löytää kytkös myös suomalaiseen elämään ja työelämään, jotta syntyisi tunne siitä, että on osa yhteiskuntaa.

– Tämä on erityisesti haaste pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, hän sanoo.

Brandaot toimivat pastoreina ja yhteiskunnallinen ja hengellinen vaikuttaminen nivoutuvat saumattomasti yhteen.

– Musiikki on ihana asia, kun se saattaa mennä suoraan sydämeen.

Viime vuonna pariskunta oli mukana Operaatio Joulun Lapsessa Romaniassa.

– Se oli tosi murtava kokemus. Näimme ihmisiä aivan äärimmäisessä hädässä. Ja vaikka olemme Brasiliassa tehneet jo vuosia avustustyötä ja nähty ihmisiä jotka syövät jauhoa ja elävät todella äärimmäisessä köyhyydessä, niin nämä ihmiset elävät kylmässä Euroopassa, Annamari Brandao muistuttaa.

Toisaalta kokemus pysäytti miettimään: Jos me emme pidä yhteiskunnasta huolta, niin äärimmäisessä tilanteessa sama voisi toistua täälläkin.

– Romaniassa on asiat siinä mielessä jopa paremmin, koska moni on omavarainen. Useimmilla on pellot ja kasvit pihalla.

Musiikki yhdistää koko Brandaon perhettä. Roberto Brandao osallistui muutama vuosi sitten Voice of Finland-laulukilpailuun ja sai todella paljon myönteistä palautetta.

– Musiikki on ihana asia, kun se saattaa mennä suoraan sydämeen. Me ollaan nähty, että se voi puhutella monia ihmisiä, Annamari sanoo.

Roberton matka laulukilpailussa oli koko perheelle uusi avaus.

– Mehän keikkailemme perheenä. Tytär on mukana laulamassa, minä soitan ja säestän. Tämä on osa meidän vaikuttamistyötä, että tuemme erilaisia järjestöjä ja tilanteita, joissa palvelemme musiikilla.

Hyviä ehdokkaita houkutellaan kaikkiin puolueisiin, mutta miksi Brandao valitsi Kristillisdemokraatit?

Annamari Brandao sanoo, että vuosia aikaisemmin hän oli äänestäjänä pettynyt kristillisdemokraatteihin.

– Koin että puolue oli liian pehmeä tai suunnaton. Nyt koen, että linja on selkiytynyt ja kirkastunut ja haluan sitä edustaa.

– Oli helppo astua tähän joukkueeseen ja meillähän on Suomen paras puheenjohtaja, Sari Essayah, siitähän ei päästä mihinkään, hän sanoo.

Kuuntele Annamari Brandaon koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 18.2. klo 12.50 alkaen.

Ylös