Sari Essayah kirkon arvokeskustelussa: ”Kun on kovat ajat, Kristillisdemokraatteja tarvitaan hallitukseen”

28.2.2023 klo 12:31 Politiikka Kristiina Kunnas

– Kehitysyhteistyökeskustelussa pitää olla johdonmukainen. Kun Ukrainaa jälleenrakennetaan, ei siellä kouluja rakenneta opetusministeriön budjetista vaan kehitysyhteistyömäärärahoista, muistutti KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kirkon arvokeskustelussa Helsingin tuomiokirkon kryptassa.

Kirkon arvokeskustelun vetivät arkkipiispa Tapio Luoma ja toiminnanjohtaja, rovasti Marianne Heikkilä. Tuomiokirkon kryptassa pidettyyn kirkon ”vaalipaneeliin” osallistuivat puolueiden puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat.

Suhtautuminen kehitysyhteistyöhön ja sen määrärahoihin nostatti keskustelussa kierroksia.

Kehitysyhteistyön äänekkäin vastustaja on perussuomalaiset. Arvokeskustelussa puoluetta edusti varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

– Toivon, että oltaisiin tässä kehitysyhteistyökeskustelussa johdonmukaisia, Sari Essayah huomautti selvästikin Tynkkyselle.

– Että muistettaisiin niiden olevan juuri kehitysyhteistyövaroja, joita Ukrainan jälleenrakentamiseen laitetaan, KD:n puheenjohtaja Essayah jatkoi.

– Ei Ukrainaan kouluja rakenneta meidän opetusministeriön budjettimomentilta, vaan nimen omaan kehitysyhteistyövaroilla. Jos me haluamme auttaa, niin kyllä me silloin tarvitsemme myös kehitysapua muun muassa Ukrainan auttamiseen.

Jos me haluamme auttaa, niin kyllä me silloin tarvitsemme myös kehitysapua muun muassa Ukrainan auttamiseen.

Essayah muistutti, että Suomi on kerran saavuttanut tavoittelemansa 0,7 prosentin tason.

– Silloin itse asiassa Kristillisdemokraatit oli hallitusvastuussa ja vielä kehitysyhteistyöministerin salkussa kiinni. Mutta tuolloin (1990-luvulla) valitettavasti Suomen talous sukelsi aika kovaa. On ymmärrettävä, että menimme hallitukseen pelastamaan Suomen taloutta, Essayah totesi.

– Tiedämme, että aina kun on kovat ajat, kristillisdemokraatteja tarvitaan hallituksessa.

– On hyvä huomioida, että Suomella on kehitysyhteistyössä osaamista esimerkiksi koulutuksen, rauhan rakentamisen, tyttöjen koulutuksen sekä hyvän hallinnon periaatteiden edistämisen saralla, Essayah jatkoi.

– Myös metsäpolitiikassa olemme vahvoja ja meillä voisi olla esimerkiksi eroosion pysäyttämisessä paljon laadullista annettavaa pohjoismaisina ja EU-tason toimijoina.

Keskustelu on kokonaisuudessaan katsottavissa kirkon Youtube-kanavalla.

Li Andersson, Sirpa Paatero, Maria Ohisalo, Annika Saarikko, Henrik Wickström, Sari Essayah, Petteri Orpo ja Sebastian Tynkkynen kirkon arvokeskustelun Youtube-lähetyksen näyttökuvassa tiistaina 28. helmikuuta.

 

Ylös