– Sdp haluaa lyhentää kotihoidontukea ja Kokoomus katsoo perhevapaita vain työllisyyden näkökulmasta, KD:n perhepaketin eduskunnassa esitellyt Sari Essayah sivaltaa

28.2.2023 klo 13:37 Politiikka Samuli Rissanen

Perhepoliittisen ohjelmansa julkaisseet kristillisdemokraatit esittävät perheille lapsivähennystä, 1000 euron vaunurahaa, ajoneuvoveron alennusta ja perheystävällisiä työmarkkinoita.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah esitteli eduskunnassa tänään puolueen perhepoliittisen ohjelman, jossa kristillisdemokraatit esittää lukuisia perheiden hyvinvointia ja toimeentuloa vahvistavia ratkaisuja.

Suomessa ei tehdä perheitä tukevaa politiikkaa, vaikka tarve on huutava.

Essayah’n mukaan Suomessa ei tehdä perheitä tukevaa politiikkaa, vaikka tarve on huutava. Useat puheenvuorot ovat jopa lapsi- ja perhevihamielisiä.

– Monet puolueet ovat hyvin valmiina leikkaamaan kotihoidon tuesta, mutta eivät ole kuitenkaan tuomassa mitään korvaavaa tukea perheille. Sosiaalidemokraatit on valmis päästämään perheistä ja esittää kotihoidontuen lyhentämistä ja esimerkiksi Kokoomus taas unohtaa perheiden omat toiveet ja haluaa kehittää perhevapaita vain työllisyyden näkökohdista, Essayah sivaltaa.

Panostuksia tarvittaisiin myös varhaiskasvatukseen ja suomalainen perusopetukseen.

– On järjetöntä tinkiä lasten ja perheiden tuesta ja koulutuksesta. Hyvinvointimme nojaa siihen, että perheissä voidaan hyvin ja tänne syntyy lapsia. Satunnaiset ulostulot vaalipisteiden keruun toivossa eivät auta perheitä, vaan perheet tarvitsevat johdonmukaisesti tukea, jatkaa Essayah.

– Huoltosuhde heikkenee heikkenemistään ja lasten ja nuorten pahoinvointi kasvaa. Samalla perheiden huolta lisää arjen kustannukset, Essayah sanoo.

Työelämässä tarvitaan hänen mukaansa joustoja, jotka mahdollistavat työn tai opiskelun ja perheen yhteensovittamisen. Perhe-etuuksia on kehitettävä Essayah’ mielestä kohti vakuutuspohjaista järjestelmää, johon yhteiskunta ja työmarkkinat osallistuvat, jotta kustannukset jakautuvat tasaisemmin. Työn tekemisen pitää olla aina kannattavaa.

Perhe-etuudet ovat jo pitkään laahanneet perässä. Toimeentuloa vahvistavilla ratkaisuilla voidaan lisätä perheiden uskoa omaan selviytymiseen ja mahdollistaa lapsihaaveiden toteuttaminen.

– KD esittää ansiotuloverotuksen lapsivähennystä, 1000 euron vaunurahaa ensihankintoihin, lapsilisien nostamista sekä neuvolatoimintaa perhekeskusmallina. Lisäksi esitämme lapsiperheille ajoneuvoveron alennusta. Lapsiperheiden arjessa auto on välttämätön.

Kristillisdemokraattien mielestä on järjetöntä olettaa, etteivät perheet osaisi itse päättää omaan elämäntilanteeseen parasta ratkaisua lasten hoidolle.

– Perheiden valinnanmahdollisuuksia on lisättävä kehittämällä kotihoidontuen joustavuutta ja ottamalla käyttöön ansiosidonnaisten vanhempainpäivärahojen jälkeen lapsikohtainen hoitoraha tai palveluseteli, jota voi käyttää perheen valitsemaan hoitopalveluun.

Ylös