”Miten köyhät saavat nyt äänensä kuuluviin?” – Eduskunnan jättävä Antero Laukkanen vetosi viimeisellä kyselyvuorollaan ruoka-avun puolesta

2.3.2023 klo 17:16 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen peräänkuulutti kansanedustajan uransa viimeisellä kyselytunnilla ruoka-avun saamista valtion budjettiin.

Kahdeksan vuotta Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajana vaikuttaneen Antero Laukkasen työ eduskunnassa on päättymässä. Uransa viimeisellä kyselytunnilla Laukkanen kantoi huolta ruoka-apu antavista yhdistyksistä.

Laukkanen tunnetaan ruoka-avun ammattilaisena, köyhien puolestapuhujana. Hän on saanut myös sosiaalineuvoksen arvonimen.

– Kysyn ministeriltä ja koko hallitukselta, että aiotteko pitää huolen siitä, että pysyvä määräraha  köyhiä auttaville yhdistyksille lopulta tulisi talousarvioon, Laukkanen vetosi.

Please, pitäkää huoli niistä, jotka eivät pysty itsestään pitämään huolta.

Liikehermosoluja rappeuttavasta ALS-sairaudesta kärsivä Laukkanen pyysi saada esittää viimeisen kysymyksensä istuen.

– Minun neljävuotias lapsenlapseni seuraa papan nykyistä hidasta liikkumista ja huutelee aina perään ”Pappa, pärjäätkö sinä varmasti.” Hymyilen takaisin ja sanon, että pärjään.

Viime yönä Laukkanen kuitenkin menetti yöunensa, kun hän mietti, että miten ihmeessä eduskunta aikoo pärjätä ilman häntä.

– Miten ihmeessä Suomen köyhät saavat täällä äänensä kuuluviin. Minä laitan uskoni teihin: Please, pitäkää huoli niistä, jotka eivät pysty itsestään pitämään huolta. Ja nyt se lupaus siitä, että ruoka-apu hoidetaan, kiitos! Laukkanen vetosi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru halusi kiittää Laukkasen työtä tässä asiassa.

– Olette tehneet valtavasti töitä. Toitte alan aktiiviset järjestöt ja erilaiset yhdistykset eduskuntaan ja moni tästäkin porukasta sai vierailla tapaamassa ihmisiä, jotka tätä tärkeätä työtä tekevät.

– Olette antanut niin hyvää evästystä, että olen pysynyt evästyksen suuntaviivoissa ja näin ollen 800 000 euroa on jo jaettu. Tärkeintä on se, että jäljellä oleva potti saadaan nopeasti jakoon ja siinä puhutaan aika isosta summasta, muistaakseni 2 miljoonasta.

Kiurun mukaan isoin kysymys on se, voidaanko noin 2 miljoonan vuosittaista tasosta nostaa suomalaista ruoka apua 3 miljoonaan euroon, koska ajat ovat olleet niin vaikeita että se näkyy.

– Minä olen esittänyt tätä kehykseen ja toivon että koko hallitus voisi tätä 3 miljoonan tasoa tukea.

Ylös